107 Yıllık Gustav Klimt Tablosuna Saldırı

15 kasım 2022 Salı günü, Avusturya’da iki iklim aktivisti tarafından protesto amacıyla tabloya siyah bir sıvı fırlatıldı.

15 kasım 2022 Salı günü, Avusturya’da iki iklim aktivisti tarafından protesto amacıyla Viyana’daki Leopold Museum’da bulunan 107 yıllık Gustav Klimt’in 1915’te tamamladığı tablosuna saldırı düzenlendi. Tod und Leben(Ölüm ve Yaşam) olarak adlandırılan tabloya siyah bir sıvı fırlatıldı.

 Olayın hemen ardından müzedeki güvenlik görevlisi aktivistlerden biri, hızlıca tablonun yanından uzaklaştırıldı. O sırada diğer aktivist ise elindeki yapıştırıcıyı tablonun üzerindeki koruyucu cama yapıştırdı.

Koruyucu cam sayesinde orijinal resimde herhangi bir hasar meydana gelmese de müzenin restorasyon ekibine göre duvarda, koruyucu camda ve zemindeki parkede belirgin hasarlara rastlanmıştır.

Eylemin ardından ise Avusturya polisi, kısa sürede olay el koydu ve temizleme çalışmaları başlatıldı. Eylemciler ise gaz ve petrol ve sondajına yönelik olarak uyguladıkları protestoyu savunmaya devam ettiler.

Saldırıyı, daha önce de benzer eylemler düzenlenmişti. Yaklaşık üç hafta önce Almanya’da benzer bir protesto aynı grup tarafından düzenlenmişti. Potsdam’daki Museum Barberini’de 131 yıllık Claude Monet’nin tablosuna patates püresi fırlatılmıştı.

Avusturya Basın Ajansı, eylemcilerin petrolü temsil eden siyah sıvıyı, sıcak su torbasının içinde saklayarak içeri aldıklarını belirtti. Müze direktörü de Hans-Peter Wipplinger aktivistlerin endişelerine haklı verdiğini ancak bu eylemlerin yanlış olduğunu dile getirdi.