131 Yıllık Claude Monet Tablosuna Saldırı

Almanya’da, 23 Ekim Pazar günü Posdam sanat müzesi olan Museum Barberini’ne protesto gerçekleşti.

Almanya’da, 23 Ekim Pazar günü Posdam sanat müzesi olan Museum Barberini’ne protesto gerçekleşti.

Protestoyu gerçekleştiren turuncu yelekli iki iklim aktivisti, 130 yıllık Claude Monet’in 1891 tarihli ‘’Meules’’ tablosuna sarı renkli bir sıvı fırlattı ve bunları yaparken ise kendilerini videoya aldılar. Neredeyse tüm tabloyu kaplayan sarı renkli sıvının ise kısa süre sonra patates püresi olduğu anlaşıldı. Saldırıyı, Alman hükümetinin fosil yakıt kullanımına yönelik politikalarını eleştiren Letzter Generation (Son Jenerasyon) adlı bir aktivist grup üstlendi.

Geçtiğimiz günlerde 14 Ekimde yine iki aktivist tarafından Londra’da benzer bir protesto düzenlenmişti. O zaman da ressam Vincent Van Gogh’un 1888 tarihli tablosuna domates çorbası fırlatmıştı.

Museum Barberini’nin resmî Twitter hesabından yapılan açıklamaya göre, resmin camla kaplı olduğu için ciddi bir zarar görmediğiyle alakalıydı. Ancak yetkililer ve sanat severler, bu protestonun tüm dünyaya yayılmasından endişeleniyor. Olayla bağlantısı bulunan dört kişi ise Alman polisi tarafından gözaltına alındı.


“Meules” Tablosu

“Meules”1890-1891 yılları arasında, Claude Monet’nin resmettiği 25 eserlik bir serinin parçasıdır. Monet bu seride hasat edilmiş tahıl yığınlarını farklı iklimi, ortamı, ışık açılarıyla resmetmiş. Monet eserinde, diyagonal bir kompozisyondan yararlanarak dikkati tahıl yığınlarını çekmek istemiştir.

Tablo, temizleme çalışmalarının ardından 26 Ekim 2022 Çarşamba günü tekrar sergide yerini alacak.