12 Angry Men/ 12 Kızgın Adam
12 Kızgın Adam Film İncelemesi
Bir çocuğun suçlu olup olmadığı konusunda tartışan 12 adam aşırı sıcak bir günde dar bir odada toplanmışlardır. Bu 12 insan vantilatörün lambaya bağlı çalıştığını düşünemeyecek kadar olaylara sığ bakmaktadır. Ortamın gerginliği ve kasveti artarken 8. Jürü üyesinin gerçeğin ve suçlunun durumunu öğrenme merakıyla 12 kızgın adam için tartışma alevlenir. 8. Jüriye sırf farklı görüşe sahip olması ve azınlık kısımda yer almasından dolayı yüksek ses tonunda sert sözler sarfedilmiştir. 12 adamın da amacı çocuğun suçluluk durumuna en doğru şekilde karar vermek iken birbirlerine hoşgörüsüz davranarak ve fazlasıyla sinirlenerek tartışma sürecini zorlaştırmışlardır. Temel amaçlarını sabote eden öfkeli jest ve mimikler ve 8. Üyeye karşı çoğunlukta oldukları için haklı olduklarını zannederek yaptıkları baskıların tümü iletişim kazalarına neden olmuştur.
Hatalı davranış tek bir kişiye karşı bir çok insanın antitez üretme çabasıdır. Öfkeyle azınlık görüşe sahip insanların tezlerini çürütmeye çalışmak yerine; olayın durumunu ve suç unsurunun temellerini 8. Üyenin görüşüne odaklanmadan analiz etmeye çalışmak gerekir. Fakat filimde çoğu kişinin görüşü aynı olduğu için azınlıkta olana odaklanıp onu görüşünden vazgeçirmeye çalışıyorlar.
Toplantının başında bir üye hariç herkes aynı görüşü savunmaktaydı. Diğer görüşe karşı yakınlığı olsa bile bu 11 üye çoğunluğun gücüne yaslandığı için azınlığa destek vermekten kaçındı. Zaman ilerledikçe belki sürü psikolojisiyle insanlar 8. Üyenin görüşüne sıra sıra inanmaya başladı. En sonunda çocuğa tek suçlu oyu verek kişi daha önce kötü bir tecrübeye sahip olduğu için çocuğa suçlu gözüyle bakan 3. Üye oldu. Filmin başındaki gibi çoğunluğa uyum sağlama eyilimi filmin sonunda da gerçekleşti.
10 numaralı jüri üyesi kenar mahallede yaşayan, sosyokültürel ve ekonomik açıdan toplumdan geri kalan insanların suçlu olabilme ihtimaline daha çok inanmaktadır. 10 numaralı jüri üyesi bu ayrımcı ve önyargılı görüşüyle diğer jüri üyelerinin masadan ayrılıp ona arkalarını dönmesine neden olur. Böylece çocuğu görünüşünden dolayı yargılayan 10. Jüri tartışma sürecinin dışında yaptığı hatayı anlar. Bireyler arası uyuşmazlık ve çatışma sonucunda 10. Jüri dahil diğerlerinin de çocuğa bakış açısı daha objektif ve pozitif olma yolunda ilerler. Tabii film sonucunda çocuğun suçlu olup olmadığı anlaşılmaz fakat jüri kesin doğrudur denen fikirlerin doğrululuğunu tartışmaya başladıkça çocuğun masum olduğuna inanırlar.