12 MINUTES

12 Minutes oyun incelemesi

12 dakika hayatınızı ne kadar değiştirebilir? Bu sorunun cevabını 12 Minutes oyunu sizlere deneyimleyerek öğrenme şansı veriyor. Oyunumuz 4-5 saatlik bir oynanış süresine sahip. 12 Minutes birden fazla sonu olan rogue-like bir oyun. Verdiğiniz kararlara göre alternatif bir sona ulaşıyorsunuz. Hikayede ilerledikçe açığa çıkardığınız sırlar hikayedeki eksikleri tamamlamanıza yardımcı oluyor.

İşten evine gelen ana karakterimiz karısıyla birlikte tatlı yiyip romantik bir gece geçirmeyi planlıyor. İlk başta her şey yolunda giderken kapının çalınmasıyla işler değişiyor. Gelen polis (!) karımızı ve bizi öldürüyor. Daha ne olduğunu anlamadan aynı 12 dakikayı tekrar yaşamaya başlıyoruz ve her başladığımızda gizemi çözmeye adım adım yaklaşıyoruz.

Bir yatak odası ve bir tuvaleti olan küçük evimize her geldiğimizde bu olayı durdurmaya ve sebebini öğrenmeye çalışıyoruz. Oynanış alanı kısıtlı olsa da çok önemsiz gördüğümüz küçük bir eşya bile bize yeni bir yol açabiliyor. 12 dakikayı her başa sardığımızda yeni yollar keşfediyoruz ve sonuca ulaşmaya çalışıyoruz.

Oyundaki en önemli unsur diyaloglar. Yaptığınız yeni hamlelerle yeni diyaloglar açabiliyoruz. Karımıza veya eve gelen polise verdiğimiz yanıtlar sırları yavaş yavaş açığa çıkarmamızı sağlıyor. Karşınızdaki kişiye olan yaklaşımınızın alacağınız yanıtı etkilemesi güzel işlenmiş bir detay. Söyleyeceğiniz şeyleri dikkatli seçerek yanıtlara ulaşabilirsiniz ama diğer diyaloğu da seçerek bir şeyler öğrenebilirsiniz. Kısacası bu oyunda tüm ihtimalleri ve kombinasyonları denemeniz gerekiyor. Ancak bu şekilde yeni yollar keşfedebilir ve sırları açığa çıkarabilirsiniz.

Yorum

Oyunu oynarken güzel vakit geçirecek ve bir dedektif gibi ipucu arayacaksınız. 5 saatlik 12 Minutes serüveninin sonunda hoşuma gitmeyen birkaç şey oldu. Bir ipucu ararken bazen tıkanabiliyorsunuz. Aslında her şeyi bulduğunuzu ve araştırdığınızı düşünüyorsunuz fakat fark edemediğiniz küçük bir detay sizi sürekli aynı şeyleri yapmaya itiyor ve bu durum bir yerden sonra can sıkıcı olabiliyor. Bunun önüne geçmek için bazı durumlarda küçük ipuçları verilebilirdi. Ayrıca yeni diyaloglara ulaşmak için bazen aynı şeyleri 5 10 defa farklı kombinasyonlarla söylemeniz ve bunun sonucunda sadece küçük bir ipucu elde etmeniz olası. Diyalogların tekrara düşmesini engellemek için paradokslar içinde küçük kelime oyunları yapılabilirdi ve daha fazla diyalog eklenebilirdi. Yine de oyun gayet eğlenceli. Bu bahsettiğim şeyler oyunun atmosferini bozmuyor. Hikayesi ve yeni keşfettiğiniz ipuçları sizi oyunun içine çekiyor ve keyifli vakit geçirmenizi sağlıyor. Eğer ki bu tarz oyunları ve araştırma yapmayı seviyorsanız biraz da sabırlı biriyseniz bu oyunu oynamanızı tavsiye ediyorum.