127 Saat -Aron Lee Ralston

Ralston, 2003 yılında Utah'ta yaptığı bir kanyon geçişi sırasında yaşadığı kazadan kurtulmasıyla tanınmıştır.

127 Saat filmini hiç duymuş muydunuz? Duymadıysanız öncelikle hepinizi izlemeye davet ediyorum bu hikaye 127 saat filmine dayanmaktadır. Hemen aşağıdaki linkten 127 saat filminin Fragmanına göz atabilirsiniz.

https://www.imdb.com/title/tt1542344/

Şimdi hikayemize geçelim.

DİKKAT SPOILER İÇERİR.

Aron Ralston, Amerikalı bir doğa sporcusuydu, 26 Nisan 2003 tarihinde, Utah'ın Blue John Kanyonu'ndan geçiş yapmaktaydı. Kanyondan aşağı inerken büyükçe bir kaya birden yerinden oynadı ve Ralston'un sağ eli ve kolu kaya ile kanyon duvarı arasında ezildi.

Ralston bu kanyon gezisinden hiç kimseye bahsetmemişti bu sebepten onu aramaya gelebilecek hiç kimse bulunmuyordu.

Ralston hiç kimsenin gelmeyeceğini bildiği ve kayayı kaldırmasının imkansız olduğunu anladığı için artık ölümü düşünmeye, burada öleceğine inanmaya başlıyordu.

Ralston bir yandan kolunu kurtama planları yaparken bir yandan yanında bulunan suyu azar azar kullanarak tam tamına 5 gün geçirdi. 3 gün boyunca kayayı kaldırma, kazıyarak kolunu kurtarma çabaları olumlu sonuç vermemişti ve suyu yiyeceği de tükeniyordu.

Bir müddet sonra suyu tükenen Ralston idrarından su yaratıp su ihtiyacını gidermeye çalışıyordu.

Diğer denediği yöntemler kolunu kurtarmak için fayda etmeyince Ralston o anki ruh hali ile kolunu kesmeye kendini hazırlamaya başladı. Turnike ile denemeler yapan Ralston, ilk gün sadece küçük kesikler oluşturabildi. Dördüncü gün, kolunu kemikten kesip çıkarması gerektiğini anladı ama elindeki kör bıçak ve aletler bunun için yeterli değildi.

Beşinci gün olmuştu ve Ralston'un artık suyu tükenmişti ve sağ çıkabileceğine dair umutları da bitmişti. Artık kanyon duvarına adını, doğum tarihini ve tahmini ölüm tarihini kazıdı; ailesine son sözlerini videoya kaydetti. ailesini düşünerek geceden kesinlikle sağ çıkamayacağını düşünüyordu.

Ertesi sabah Ralston kolundaki kemiği kırabileceği düşüncesi oluştu. Kolunu kırmayı başarmıştı ve ardından elindeki kör bıçağı ile kolunu yaklaşık 1 saatte kesmeyi başardı.

Ralston sıkıştığı yerden kurtulsa da, hala arabasına gidebilmesi gerekiyordu. Düştüğü yerden tırmanarak çıktıktan sonra, yaklaşık 20 metrelik dik yamaçtan aşağı tek eliyle inmeyi başardı. Ardından da kanyonu güneş altında yürümeye başladı. Arabasından 13 km kadar uzaktaydı. Yürüyüşü sırasında Eric ve Monique Meijer çifti ile oğulları Andy'e rastladı. Hollandalı aile Raltson'a su verdi ve yetkilileri durumdan haberdar etti. Ralston kan kaybından öleceğini düşündüyse de, ailesinin kayıp bildirimiyle aramalara yeni başlamış kurtarma ekipleri, helikopterle gelerek, kolunu kesişinden altı saat sonra onu kurtardı.

Bu olay 127 saat filmine konu olarak, Aron Ralston'un hikayesi tüm Dünya'ya duyurulmuş ve insanlara umutsuz durumlarda bile her daim umut olduğunu göstermiştir.



-KAYNAKÇA-

https://tr.wikipedia.org/wiki/Aron_Ralston