13 Sayısı Neden Uğursuzdur?

Dünyada çoğu yerde kullanılmayan 13 sayısı neden uğursuzdur?

Bu sayının uğursuzluğu nerden geliyor?

Dünyadaki birçok ülkede 13 sayısının kullanılmamasının ana sebebi bu sayının uğursuz olarak kabul edilmesi. Peki ya bu sayı neden uğursuz?

Leonardo da Vinci’nin hepimizin bildiği ve bir dönem çok ses getiren “Son Akşam Yemeği” tablosundan ortaya çıktığı söylenir, ama bu sayının uğursuzluğu Mitoloji ’ye kadar dayanıyor.

İskandinav Mitolojisinde anlatılana göre, 12 tanrı bir yemeğe davet ediliyor, sofrada otururlarken davetsiz misafir olan hepimizin bildiği bir tanrı olan ‘Loki’ davetsiz olarak geliyor ve herkesin favorisi olan iyiliğin tanrısı Balder’i herkesin gözü önünde öldürüyor. Loki’nin 13. Kişi olarak gelip Balder’i öldürmesi 13 sayısının uğursuzluğunun ana sebebi olarak görülüyor. Ek olarak Yunan Mitolojisinde ’de Olimpos Dağı’nda 12 tanrı oturuyor. Bu tanrılar arasına en son katılan Dionysos yüzünden Hestia Olimpos Dağından ayrılıp insanların arasında yaşamaya başlar, böylece Olimpos’taki tanrı sayısı 12 olarak kalır.

Mezopotamya’da ortaya çıkan tarihin en korunmuş kanunlarından biri olan Hammurabi Kanunlarında bile 282 madde olsa da 13. Madde yoktur. Persler ise her ayın 13’ünde kötü olay ve kötü şanstan uzak durmak için evden çıkmazlarmış.

Hristiyanlıkta 13 sayısı neden uğursuzdur?

Hrisyiyanlıkta 13 sayısının uğursuz kabul edilmesi tamamen Son Akşam Yemeği ile alakalı.

İsa’nın Roma askerleri tarafından yakalanıp çarmıha gerilmeden bir önceki akşamda havarileriyle birlikte yediği son yemek resmediliyor. Bu yemek masasında 13 kişi vardır ve yemeğe son katılan kişi, yani 13. Kişi olan Yahuda, İsa’ya ihanet edip onu ele vermiştir.

 Tanınmış bir antropolog olan Philips Stevens’e göre Son Akşam Yemeği’nde masada 13 kişi bulunduğunu ve 13. Kişinin ertesi gün çarmıha gerilecek olan İsa olduğunu söylüyor. Son Akşam Yemeği’nin geçtiği gün ise perşembe günü olduğunu, 13 sayısı ve cuma günü bir araya geldiğinde bu tür şeylere inanan insanlar için ‘çifte felaket’ olduğunu söylüyor. Hristiyanlıkta 13 sayısının uğursuz olması ise böyle açıklanabilir.

13 sayısının uğursuz sayılmasını Nümeroloji ile ilişkilendirenler de var. Numerologlar 12’yi tam bir sayı olarak görüyorlar. Zodyak Burçlarıi Olimpostaki Tanrılar, İsa’nın elçileri, hepsinin 12 sayısından ulaştığını ve bu yüzden 13 sayısının uğursuz olduğuna inanıyorlar.