Sons of Anarchy ve Başarısız İsa Arketipi
Jax Teller kendisinin ve yol arkadaşlarının hayatlarını feda eder fakat asla "çobanlığını yaptığı kavmi" doğru yola sokamaz.
2008 yılında yayın hayatına başlayan ve pek çok izleyicisini aksiyon ve motor klübü hayatı ile kendine çeken dizinin senaryosunda bu özelliklerden çok daha fazlası fark edilebilir. Sosyal medya platformlarında çokça geçen seneryonun temelinin bir Hamlet referansından oluşmasının yanı sıra dizinin ana karakteri Jax Teller ile peygamber İsa'nın başarısız hayali bir versiyonu ile bağlantı kurmak mümkündür.
Bu bağlantının kurulabilmesi için izleyicinin önce karakterin babasının ölmeden önce yazdığı kitaba ve bu kitabın Jax karakterine yetişkinliğe eriştiği zaman bir nevi vahiy olarak geldiğini fark etmesi gerekir. Bu kitap, dizideki motor klübünün nasıl yoldan çıktığını, üyelerini nasıl içten içe çöküşe sürüklediğini ve klübün kökten bir değişim ile nasıl düzeltilebileceğini açıklamaktadır. Kitabın yazarı John Teller'ın fikirleri klübü bulunduğu illegal yoldan çıkarıp, yasalara uyarak para kazanmak ve savunduğu ideolojileri yine legal yollardan savunmak olarak özetlenebilir. Bahsi geçen kitap hedef aldığı bir topluluğu düzeltme ve kurtuluş yolu olarak kabul edildiği için herhangi bir kutsal kitap ile bağdaştırılabilir.
Benzerliği kanıtlayacak ikinci özellik ise baba John Teller ve Oğul Jax Teller'ın kendisidir çünkü Hristiyanlık inancı da aynı şekilde Tanrı ve peygamber arasında baba-oğul ilişkisi barındırır. Başka bir deyiş ile John Teller farklı ve daha üst boyuttan kavmini yönetmesi ve düzeltmesi için oğlu Jax'e bir kutsal kitap yollamıştır. Fakat İsa arketipi bu noktada Hristiyanlık inancından ayrılır. Çünkü yazar Kurt Sutter'ın İsa'sı peygamber İsa gibi yönetimi devralmak ve düzeltmek için yola çıkar hatta kendisinin ve yol arkadaşlarının hayatlarını da feda eder fakat asla "çobanlığını yaptığı kavmi" doğru yola sokamaz.
Dizinin son sahnesi bu kurgusal motor klübünün sembolü olan karganın baş kahramanın ölümünden sonra akan kanlarının bulaştığı Hristiyan geleneğinde peygamberin bedeninden bir parça olarak sembolize edilen bir ekmek parçasını kemirdiği bir sahne ile biter. Kısacası senarist izleyiciye yoldan çıkmış bu kavmin en sonunda kurtarıcısını da çöküşe sürüklediğini gösterir.