15 Saniyede Ünlü Olmak

Ünlü olmanın daha önce hiç bu kadar kolay olmadığı yeni bir dönemdeyiz, peki 15 saniyede ünlü olabileceğinizi biliyor muydunuz?


“Bir gün herkes 15 dakikalığına ünlü olacak.” Andy Warhol’a ait bu sözü daha önce duymayan yoktur. Peki, bu ifadenin doğruluk payı giderek artıyor olabilir mi? 


Onlarca yıldır birçok çocuğun en büyük hayali şarkıcı veya oyuncu, kısacası ünlü olmaktı. Fight Club filmi karakteri Tyler Durden’ın repliğindeki gibi “Biz televizyon izleyerek, milyonerler, sinema tanrıları, rock yıldızları olacağımıza inanarak büyüdük, ama olmayacağız. Şimdi bunu anlamaya başlıyoruz.” Önceki nesiller için bu replik gerçekleri yansıtıyor olabilir. Peki ya artık ünlü olmanın hayal olmadığını, (bu hayal kırıklıklarının geride kalmış olabileceğini) ve hatta kısa sürede şöhrete ulaşmanın çok kolay olduğu söylenebilir mi?


Özellikle sosyal medyanın hayatımıza girdiği ve sonrasında günlük hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olduğu son on yılda ortaya çıkan “internet fenomeni, influencer, içerik üreticisi, blogger, vlogger” sıfatları ünlü olma hayallerine yeni bir boyut kazandırdı. Şimdiki çocukların en büyük hayallerini bu yeni ünlülük konsepti “influencer” olmak süslüyor. Bu hayaller için Z ve Alfa kuşağını suçlamak yerine hayallerin nedenini sorgulamak daha faydalı olabilir çünkü 15 saniyelik TikTok ya da Instagram Reels videolarının sadece çocukları ve gençleri değil, her yaş grubunun ilgisini çektiği bu platformlarda kısa bir süre geçirerek gözlemlenebilir. 


Teknoloji ve sosyal medyanın hepimizi 15 dakikalık olmasa da 15 saniyelik şöhrete birkaç adım daha yaklaştırdığı bu dönemde, şöhret peşinde koşan herkese bol likelar dilerken bir önceki kuşakta olduğu gibi herkesin influencer, vlogger veya fenomen olamayacağını hatırlamak gerekir.