2. Dünya Savaşı (1939-1945)

2. Dünya Savaşı nasıl çıktı? Müttefikler kimlerdi?

2. Dünya Savaşı'nın birincisinden farkı sadece askerlerin değil, sivillerin de öldürülmesidir.

Hitler, ilk olarak Avusturya'yı ilhak etti. Sonrasında Çekoslovakya'ya geldi ve 'Slovaklar özgür olmak istedi.' dedi. Alman nüfusunun yaşadığı bölgeyi istedi. Münih Konferansı yapıldı. İngiltere, burada barışı sağlamak istedi. Hitler durmadı, Slovaklara özgürlük verdi. İngiltere, Hitler'in durmayacağını anlayınca Polonya'ya askeri güvence verdi. Polonya, arazisi düz olduğu için Hitler'in çatışma bölgesiydi. Hitler, eğer Polonya'ya saldırırsa İngiltere, Polonya'ya destek verecek mi merak ediyordu. Hitler, 1 Eylül 1939 yılında Polonya topraklarına girdi.

3 Eylül'de İngiltere ve Fransa, Almanya'ya karşı savaş ilan etti. Almanya'nın mekanize zırhlı birlikleri varken Polonya'nın süvari birlikleri vardı. Almanya'nın karşısında zayıf düştü. Dönemin en güçlü kara ordusu Almanya'daydı. Almanya 3 haftada Polonya'yı ele geçirdi.

Aynı dönemde Sovyetler Birliği, Baltık Ülkeleri'ni ele geçirdi. Devamında Finlandiya'dan toprak talep etti. Finlandiya reddettiği için Almanya, Finlandiya'ya savaş açtı. Finlandiya'dan aldığı topraklar, Almanya'nın Avrupa'ya açılma üssüydü. SSCB, Almanya'yı kuzeyden çevreleme kararı aldı. İsveç'ten Almanya'ya olan kömür akışını engellemek için kıyı bölgesinde harekâta geçti. Norveç'ten başlayarak, tüm stratejik limanları alarak mayın döşedi.

Almanya, Polonya'dan sonra Fransa'ya girmek istiyordu fakat Rusya, kıyıları denetim altına alınca Danimarka'ya girmeyi tercih etti. Norveç'e geçiş için Danimarka'dan geçiş izni istedi fakat Danimarka kabul etmedi. 1940 yılında Almanya, Danimarka'yı ardından Norveç'i işgal etti. 10 Mayıs'ta Hitler; Hollanda ve Belçika'ya, ardından Fransa'ya saldırdı. Birkaç günde Hollanda ve Belçika'yı aldı. İngiltere, tüm askeri birliklerini bu ülkelerden çekti. Yaptığı hata, Almanya'nın Fransa'yı ele geçirmesine neden oldu.

Mussolini, Hitler'in Avrupa'yı işgal ettiğini görünce İngiltere ve Fransa'ya savaş ilan etti. İngiltere, ada ülkesi olduğu için Hitler zaman kaybetmemek adına İngiltere'ye saldırmaktan vazgeçti ve yönünü Rusya'ya çevirdi.

Almanya, 1939'da Rusya ile Saldırmazlık Paktı imzaladı. Hitler, zaman kazanmak için Rusya ise ordusunu toparlayabilmek için imzaladı.

18 Aralık 1940'ta Hitler, Sovyet Rusya'nın işgalini kesinleştirdi. Romanya, Ruslardan korktuğu için Almanya'nın yanında yer almak istiyordu. Hitler'in Romanya için bazı şartları vardı. Bu şartlar şunlardı:

-Transilvanya'nın Macaristan'a verilmesi

-Dobruca Bölgesi'nin Bulgaristan'a verilmesi

Hitler, Yugoslavya'ya yanında yer almasını teklif etti fakat Yugoslavya kabul etmedi. Hitler önce Yugoslavya'yı, ardından Akdeniz Adaları ile birlikte Yunanistan'ı işgal etti.

Hitler'e göre Rusya çerezdi, asıl hedefi Amerika'ydı.

Almanya, Kafkas topraklarına kadar geldi. Sovyetlerin güneyini denetim altına aldılar. Daha sonra Sovyetler, Stalingard Savaşı ile Almanya'nın ordusunu ağır kayba uğrattı.

Bu savaşlar devam ederken İtalya, Almanya'ya güvenerek Kuzey Afrika Harekâtı düzenledi. Haziran 1940'ta Cebelitarık ve Malta-İskenderiye bölgelerini işgal etti ve kısmen başarılı oldu. Yeni hedefi Süveyş Kanalı'ydı fakat İngiltere, İtalya'ya nefes aldırmadı. İtalya tüm topraklarını kaybetti ve Libya'ya dönmek zorunda kaldı. Sonrasında Almanya, İtalya'ya yardıma geldi ve İngiltere'yi püskürtmeyi başardı (İngiltere, sömürge yollarının güvenliği için istemiyordu). Almanya, Rusya ile sorun yaşadı ve birliklerini Rusya'ya yönlendirmek zorunda kaldı. İtalya, tek başına kaldığı için savaşı kaybetti.

Japonya, Çin'e saldırmıştı ve Çin'de iç savaş vardı. (Milliyetçiler X Komünistler)

Milliyetçiler, ABD'yi destekliyordu. Japonya, Çin'e girince iki çatışan taraf birleşti. Japonya, Çin'e gelen Amerika yardımını keserse, Çin'i alt edeceğini düşünüyordu.

Japonya, Pasifik'te ABD'yi temsil eden Pearl Harbor Limanı'na saldırdı. Hitler, Japonya'yı tebrik etti. Bu saldırıdan 4 gün sonra Hitler, ABD'ye savaş açtı.

1942'de İngiltere ve ABD, Birleşmiş Milletler'i kurdu. Sonrasında SSCB dahil 21 ülke katıldı. ABD, İngiltere ve Fransa; Sicilya üzerinden İtalya'yı işgal etti. Sicilya düşünce, Mussolini görevden alındı ve kaçmak istedi. Görev başındayken herkesi baş aşağı asarak öldürmüştü, kendisini de aynı şekilde öldürdüler.


3 Eylül 1943'te İtalya ateşkes imzaladı ve savaştan çekildi. Hitler buna çok kızdı ve Roma'yı işgal etti. Almanya, Normandiya Çıkartması vb. harekâtlarla ablukaya alındı. 1945 yılında, müttefikler Berlin'e girdi. 30 Nisan 1945' te daha bir gün önce evlenmiş Hitler'i karısıyla birlikte intihar etmiş olarak buldular. Savaş Avrupa'da böylece bitmiş oldu.

Pasifik'teki savaş 3 yıl sürdü. Japonya direnmeye devam etti. ABD, 6 Ağustos 1945'te Hiroşima'ya; 9 Ağustos'ta Nagazaki'ye atom bombası attı ve Japonya'yı işgal etti.