20. Yüzyılın Çok Yönlü Fizikçisi : Feynman

Fiziğe ilgisi olan araştırmacı ruhların önüne mutlaka çıkmış bir dahinin ismi. Richard Feynman.


Richard Feynman, kuantum elektrodinamiği teorisi ve parçacık fiziğindeki çalışmaları ile 1965'te, Julian Schwinger ve Sin-Itiro Tomonaga ile birlikte Nobel Fizik Ödülü'ne layık görülmüş Amerikalı teorik fizikçidir. Fizikçi olmasının yanı sıra, çeşitli zamanlarda radyo tamircisi, kilit toplayıcısı, sanatçı, dansçı, bongocu, harika bir öğretmen ve 1986 Challenger Mekik Felaketi’nin nedenini başarılı bir şekilde gösteren çağının en önemli bilim insanlarından biriydi.

Ailesinin Yahudi olması ve o dönemde yapılan yoğun yahudi karşıtı baskılardan dolayı ABD'ye göçmüşlerdi. Yine de Feynman kendini 'agnostik ateist' olarak görmekteydi. 

"Yahudiliğin bazı kişisel özellikleri sözüm ona takdir ediliyor ve bu ırksal teorilerin her türlüsünün sahip olduğu saçmalıklara açık bir kapı bırakıyor, on üç yaşındayken, yalnızca diğer dinsel inanışlarla çelişmiyor aynı zamanda Yahudi insanlarında herhangi bir şekilde 'seçilmiş' olduğuna inanmıyordum" demiştir.


Aynı zamanda kendine has bir diğer özelliği de konuşmayı geç öğrenmiş olmasıdır. Meslektaşı Einstein gibi. 

Princeton Üniversitesi'nin lisansüstü sınavında matematik ve fizik dalında harika bir sonuç elde ederken İngilizce ve tarih alanında çok zayıf bir sonuç almıştı. Feynman'ın ilk seminerine katılanlar arasında Albert Einstein, Wolfgang Pauli ve John von Neumann da vardı.

Feynman Challenger Faciası'nın incelendiği Rogers Komisyonunda büyük bir rol oynamıştır.

Feynman, uydunun O halkalarında kullanılan metalin içeriğinin soğuk havada preslenerek buzlu suya konulmasının, maddenin elastikliğini bozduğunu ispatladı. Komisyon en sonunda felaketin, O halkalarında, soğuk havalara dayanıklı bir kaplama olmadığı ve Cape Canaveral'da havanın genelde soğuk olduğu için bu sıkıntının yaşandığına karar verdi. 

Bir çok insana öğrenmenin en iyi nasıl olacağını öğrettiği bir methoda sahipti. 

Feynman her zaman, bir şeyi basit terimlerle açıklayamazsa, onu anlamadığına inanmıştır. Bu fikir Feynman’ın bir şeyleri öğrenme tekniğinin temelidir. Feynman, bilimdeki, özellikle fizikteki karmaşık kavramları, son derece basit ve anlaşılır bir şekilde, bilimsel olmayan bir geçmişe sahip insanların anlayabileceği şekilde açıklama yeteneği nedeniyle genellikle 'Büyük Açıklayıcı' olarak anılır.

'HAKKINDA BİLMEDİĞİM ŞEYLERİN DEFTERİ' başlıklı defteriyle, tekniğine temel atıp bizlere ilk adımın nasıl atılacağını göstermiş oldu. 


FEYNMAN TEKNİĞİ

Feynman Öğrenme tekniği temel olarak dört basit adımı içerir:

1.Anlamak istediğiniz bir konu seçin ve çalışmaya başlayın.

Bu tekniği kullanmanın ilk adımı konuyu seçmek ve çalışmaya başlamaktır. Feynman’ın kendisi her zaman ezber kültürüne karşıydı ve her zaman gerçekleri veya formülleri ezberlemekten ziyade ilkeleri öğrenip anlamamız gerektiğine inandı. Bir şeyi incelemenin bir başka iyi yöntemi de yazmaktır. Bir kağıda bir şeyler yazmak, beyninizin öncelikle hafıza ve öğrenmeden sorumlu olan hipokampüsünü uyarır.

2.Konuyu bir sınıfa, bir çocuğa veya konuya aşina olmayan birine öğretiyormuş gibi yapın.

Bir şeyde ustalaşmak istiyorsan onu öğret. Öğretme, öğrenme için güçlü bir araçtır. Kavramları kendi kelimelerinizle açıklayın ve bir çocuğa veya konuya tamamen yabancı olan birine açıklamaya çalışın. Buradaki fikir, işleri olabildiğince basit ve sade bir dilde denemek ve parçalamaktır. Basit terimler ve kelimeler kullanmaya çalışın ve kendinizi yalnızca öğrendiğiniz gerçeklerle sınırlamayın.

3.Takıldığınız zaman kaynak materyale geri dönün.

Bu, nerede eksik olduğunuzu öğrendiğiniz son derece önemli bir adımdır. Bir şeyleri basit terimlerle açıklarken veya yazarken, her zaman açıklamakta veya bağlantı kurmakta veya örnekler oluşturmakta zorlandığınız belirli alanlara rastlarsınız. Bu, birincil referanslarınız ne olursa olsun, kaynak materyale, kitaplara veya dergilere veya internete geri döndüğünüz ve bilgilerinizdeki boşlukları doldurduğunuz noktadır. Bir şeyi açıklayamamak veya bir şeyi basitleştirememek, bazı önemli noktaları unutmak vb. gibi çeşitli durumlarla boşluklarınızı belirleyebilirsiniz. Fikir, geri dönmek ve işleri bir kez daha gözden geçirmek. 

4.Basitleştirin ve Düzenleyin.

Hatalarınızı düzeltip zorluklarınızı düzelttikten sonra açıklamanızı basitleştirir ve daha iyi hale getirirsiniz. Konuyu net bir şekilde anlayana kadar her zaman 2. adıma ve 3. adıma geri dönebilirsiniz. Notlarınız ve örnekleriniz artık mümkün olan en basit biçimde ve çalışılan konu hakkında daha derin bir anlayışa sahipsiniz. Konseptte ustalaştığınızı hissedene kadar bu yaklaşımı tekrar tekrar uygulayabilirsiniz.

Feynman Öğrenme tekniği, olayları farklı bir bakış açısıyla öğrenmenize ve anlamanıza yardımcı olur. Sadece akademik amaçlar için değil, aynı zamanda iş kurmak, yeni başlayanlar, zihinsel modeller oluşturmak ve daha pek çok şey için de kullanılabilir. Feynman Tekniği, hemen hemen bir dizi bilgi üzerinde ustalık geliştirmek için harika bir yöntemdir.


Richard Feynman'ın Eserleri:

KAYNAKÇA

https://tr.wikipedia.org/wiki/Richard_Feynman#K%C3%BClt%C3%BCrel_Kimli%C4%9Fi

https://bedam.baskent.edu.tr/feynman-teknigini-kullanarak-her-seyi-daha-hizli-ogrenin/