Biyografi Sevenlere Kitap Önerisi: Büyük Fizikçiler - Galileo’dan Yukava’ya 

Bir kitap önerisi.

Biyografi türünü ve özellikle de bilim insanlarının biyografilerini sevenler için mükemmel olan bu kitap adından da anlaşılacağı üzere tarihteki büyük fizikçilerin yaşam hikayelerini anlatıyor. 

Kitap, ilk olarak Galileo’nun hayatından başlayıp Hideki Yukava’nın hayatı ile son bulmaktadır. Dolayısıyla kitapta antik çağdaki bilim insanları/filozoflar ve günümüzde hala hayatta olan veya yakın zamanda vefat etmiş olan fizikçiler yer almamaktadır. Kitaba hâkim olan yalın ve sürükleyici dil kitabı daha da ilgi çekici bir hale getirmektedir. Bununla birlikte kitapta fizikle ilgili terimlere basitçe değinilmiştir. Ancak, fizikle ilgilenmeyen kişilerin de kitabı okuyup anlayabilmeleri için çok ağır terimlere girilmemiş. 

Kitapta (yukarıda kitabın bendeki baskısının fotoğrafı) biyografisi anlatılan bilim insanlarının çocuklukları, gençlikleri, kariyerleri, özel hayatları, fiziksel ve duygusal özellikleri, ölümleri ve başarıları olabildiğince işlenilmeye çalışılmış. Bazı bilim insanlarının hayatıyla ilgili bütün bilgilere ulaşılamadığı için bu bilgilere kitapta ya yer verilmemiş ya da konuyla ilgili farklı görüşlere yer verilmiş. Aynı çağda yaşayan bilim insanlarının birbirleri ile ilgili görüşleri mektup, anı vb. kaynaklardan alınmış ve biyografisi verilen bilim insanlarını o dönemde yaşayan başka kimselerin nasıl tanımladığı da kitaba koyulmuş. Dolayısıyla bu bilim insanlarının sadece aldıkları eğitim veya doğdukları öldükleri yer gibi pek çok yerde bulunabilecek bilgi değil, o bilim insanlarının dürüst mü bencil mi kıskanç mı oldukları ile ilgili pek çok farklı bilgiye de ulaşılabilmektedir. 

Kısacası bu kitap, biyografi türünü sevenlere birebirdir.