Kitap Önerisi: Büyük Mühendisler Riquet’den Shannon’a 

Tarihin ünlü mühendislerini anlatan bir kitap

Gerek yaptıkları ürünler gerek de yaptıkları davranışlarla tarihe geçmiş olan mühendislerin biyografilerini merak eden ve incelemek isteyenler için ideal olan bir kitapla aynı seride olan “Büyük Fizikçiler” kitabından da daha önceki bir yazımda bahsetmiştim. 

Kitap, Riquet’in biyografisiyle başlayıp Claude Shannon’un hayatı ile son bulmaktadır. Buradan da anlaşılacağı üzere kitapta çok da geçmişe gidilmemekte ve görece yakın tarihle ilgilenilmektedir. Günümüzde hala hayatta olan veya yakın zamanda vefat etmiş olan mühendisler de yine yer almamaktadır. Kitabın geneline hâkim olan sadelik ve üsluptaki hafiflik kitabı daha da okunabilir bir hale getirmektedir. Üstelik kitabın mühendislik, fizik ve matematikle ilgili terimleri az kullanması da bu sadeliği arttırmış ve sürükleyicilik sağlamıştır. 

Kitapta (yukarıdaki bendeki baskısı) hayatından bahsedilen mühendislerin çocukluklarından gençliklerine, kariyerlerinden özel hayatlarına kadar pek çok unsurdan etraflıca bahsedilmiş. Netlik içermeyen bilgiler verilmemiş ve bu şekilde kitabın objektifliği korunmuş. Bunun yanı sıra o dönemde yaşamış olan şahsiyetlerin mektup, anı vb. yardımıyla bu mühendislerin özel hayatlarından, fiziksel ve duygusal özeliklerinden ve hatta ilginç huylarından bahsedilmiş. Bu yüzden bahsi geçen mühendislerin sadece aldıkları eğitim veya doğum-ölüm yerleri gibi her yerde bulunabilecek bilgilere değil, o mühendislerin cesaretlerinden bencilliklerine, hayalperestliklerinden yalancılıklarına kadar ilgili pek çok farklı bilgiye de ulaşılabilmektedir. 

Kısacası bu kitap, biyografi severler için birebirdir.