Kitap önerisi: Geçtiğim Günlerden 

Hasan Ali Yücel'in hayatını merak edenlere bir kitap önerisi

Öncelikle bu kitap biyografi türündedir. Kitapta eski milli eğitim bakanı ve milletvekili olan Hasan Ali Yücel’in hayatı anlatılmaktadır. 

Hasan Ali Yücel, Osmanlı İmparatorluğu döneminde doğup büyüyen ve cumhuriyet döneminde de bakanlık, bürokratlık ve milletvekilliği yapmış şahsına münhasır bir kişidir. Kitapta Hasan Ali Yücel’in anılarını okurken de bu farklılıkları hissedebiliyorsunuz. Kimi zaman hüzünlü kimi zaman ise eğlenceli olan anılarda Hasan Ali Yücel’in ailesi, yaşamı, çeşitli konulara bakış açıları, o dönemki hayat şartları ve o dönemdeki olayları rahatlıkla görebilirsiniz. O dönemdeki eğitim anlayışından eğlencelere, kültürel aktivitelerden, siyasi gelişmelere kadar pek çok unsura bu kitapta rastlayabilirsiniz.  

Ertuğrul fırkateyninde görev yaparken 1890’daki kazada vefat eden anne tarafından dedesi olan Tekirdağlı Ali Bey ve Ertuğrul fırkateyni ile ilgili biraz daha araştırma yapmanızı kitabı okumuş birisi olarak öneririm.  

Bunların yanı sıra kitapta (yukarıdaki bendeki baskısı) Hasan Ali Yücel’in arkadaşları ile olan konuşmaları ve anılarında, öğretmenleri ve aile büyükleri ile olan diyaloglarından kişiliğini ve fikirlerini görebiliyorsunuz. Üstelik dili son derece yalın bir kitap olduğu için bu anıları ve diyalogları okurken zamanın nasıl aktığının farkına bile varmıyorsunuz. 

Kısacası bu kitap Hasan Ali Yücel gibi kıymetli bir kişiyi daha yakından tanımak isteyenlerin okumaktan son derece zevk alacağı bir kitaptır.