Kitap önerisi: “Ömer’in Çocukluğu”  

Ufak bir kitap önerisi.

Türk Edebiyatının önemli isimlerinden olan Muallim Naci’nin otobiyografi ve anı benzeri bir kitabı olan “Ömer’in Çocukluğu” kitabına bir bakalım. 

Öncelikle şunu belirtmekte fayda var: Kitabın günümüz Türkçesiyle olan versiyonunu okumanız iyi olacaktır. Aksi taktirde kitabı anlamakta zorluklarla karşılaşabilirsiniz. Çünkü kitap Osmanlı döneminde, ağır ve süslü bir dili savunan bir yazar olan Muallim Naci tarafından yazılmıştır. 

Kitaba gelecek olursak (yukarıda bendekinin fotoğrafı): Kitap bir oturuşta bitecek kadar kısa. Sayfa sayısı baskıdan baskıya değişse de 100 sayfayı geçen bir baskısına rastlamadım. Dolayısıyla işe/okula giderken toplu taşımada okunabilecek bir kitap.  

Kitap, Muallim Naci’nin çocukluğunu anlatmaktadır. Çocukluğunun nasıl bir yerde geçtiği, arkadaşları, ailesi, hafızasında yer eden belli anıları anlatmaktadır. Buraya bu anıları yazıp hevesinizi kaçırmak istemiyorum.  

Eğer ki günümüz Türkçesiyle olan versiyonu okuyorsanız son derece akıcı bir anlatım var. Ayrıca dönemin koşullarını da kitapta yoğun olarak görmekteyiz. Bu açıdan da tarihe ışık tutmaktadır. O dönemde mekteplerdeki eğitim, toplumun normları ve kuralları, sosyal aktivitelerin hepsine belli noktalarda temas etmektedir. Eğer o dönemdeki günlük hayat ile ilgili bir merakınız ve öğrenme isteğiniz varsa bu kitap size hitap edecektir.   

Kısacası bir yere giderken hafif ve kolay okunabilecek bir kitap arıyorsanız “Ömer’in Çocukluğu” güzel bir tercih olacaktır.