Kitap Önerisi: “Tarihçilerin Kutbu” Halil İnalcık Kitabı
Tarihseverler için bir kitap önerisi.
Yazıya başlamadan önce şunu belirtmeliyim ki bu kitap bir çeşit söyleşi tarzındadır.
Kitap, Halil İnalcık’ın hayatını anlatmaktadır. Bu hayat hikayesini de bizzat Halil İnalcık’ın kendisinden öğreniyoruz. Emine Çaykara, Halil İnalcık’a hayatının farklı dönemleri ile ilgili farklı farklı anılarını soruyor. Söyleşi 4 Ağustos 2003’te başlıyor ve 2005 yılı ortalarına kadar sürüyor. Kitabın sonlarına doğru Halil İnalcık ile ilgili farklı kişilerin de sözlerine ve anekdotlarına yer verilmiş. Elbette kitabın sonunda bir albüm de mevcut.
Kitapta (yukarıdaki bende olan baskısı) Halil İnalcık’ın çocukluğundan, okul hayatına; Türkiye’den ABD’ye pek çok farklı yerde ve zamanda yaşadığı anılar ve bu anılarla ilgili sorular var. Bu anılarda son derece meşhur olan isimler (Şemsettin Günaltan, İsmet İnönü, İhsan Doğramacı vb.) de mevcut. Üstelik geçmişi bizzat bir tarihçiden yani alanın uzmanından ve bizzat bu tarihçinin anılarından okumak da son derece eğlenceli, sürükleyici ve bir o kadar da bilgilendirici.
Kitap bölümden oluşuyor. Bu bölümler sırasıyla:
- Ah Çocukluk!..
- DTCF: Tarihe Yolculuk
- Güzel İngiltere
- Tozlu Gerçeğin İzinde
- Tarihin İçinde Bir Seyyah-ı Alem
- Chicago Yılları
- Türkiye’ye Dönüş: Bilkent
- Sevgili İstanbul
- Sevgili Osmanlı
- Tarihin İçindeki Hayat
- “Halil Bey” Dostları ve Öğrencileri Halil Hocayı Anlatıyor
- Yaşamöyküsü
- Halil İnalcık Bibliyografyası
- Albüm
- Ad Dizini
Her bir bölümde Halil İnalcık’ın hayatının farklı bir kısmı anlatılmaktadır.
Kısacası bu kitap, Halil İnalcık’ın hayatını öğrenmek isteyen ve söyleşilerden hoşlananlar için adeta biçilmiş bir kaftan. Kendisini bu yazı vesilesiyle bir kez daha rahmet anıyorum.