2022'de En Çok Sorduğumuz Soru: Ben Neden..?
Bu yazımda 2022'de Google'da en çok aratılan "Ben neden..?" ile başlayan yargılayıcı sorulara değindim.
Her yıl olduğu gibi 2022'in sonunda da Google' da en çok aranan kişiler, haberler, diziler, filmler vb. yayımlandı. Bu arama geçmişlerine baktığımızda bireylerin kendilerini yargıladığı soruların listenin en başlarında olduğuna tanık oluyoruz.
Ben neden sevilmiyorum?
Ben neden doğdum?
Ben neden çirkinim?
Ben neden eziğim?
Ben neden dışlanıyorum? gibi sorular Google'da en çok aratılan sorulardan. Peki biz neden kendimize karşı bu kadar yargılayıcı olduk ve kendimize hak ettiği değeri veremez olduk?
Günümüzde neredeyse her insan birer sosyal medya kullanıcısı. Sosyal medyada gördüğümüz vloglarda gösterilen hayatlar, yapılan ağır makyaj ve spor içerikli videolar, gerçeği çok da yansıtmayan yetersiz diyet önerileri vb. birçok örnek bir çoğumuzun zihnine çok çabuk kazınıyor. Özellikle çocuk ve gençlerde bu durum çok daha fazla görülebiliyor. Maruz kalınılan bu içerikler birçok insanda yetersizlik duygusuna ve özgüven eksikliğine yol açmakta ve bireyin kendisine karşı yabancılaşmasına neden olmaktadır. İnsanların gördüğü kusursuz hayat ve medyanın yarattığı güzellik algısı, birçok genç üzerinde sosyal anksiyete bozukluğuna yol açıyor. Birçok insanın kendisini çirkin, ezik, beceriksiz gibi yargılara maruz bırakıp kişinin kendi kendisine vermesi gereken değeri dışta aramaya çalışmasına sebep oluyor. Kişilerin kendi içindeki yaşadığı değersizlik duygusunun çözümünü medyada araması ise medyaya bağımlılığımız ve kendimize yabancılaştığımızı gösteriyor.
İnsanoğlu olarak şehirlerde hayatın içinde sadece hayatın koşuşturmasına odaklanmış bir şekilde yaşamaktayız. Bu koşuşturmada kendimizin nasıl bir durumda olduğunu, o an ne istediğimizi bile fark etmiyoruz. Ünlü Psikanalist Erich Fromm İnsan Olmak Üzerine adlı kitabında bu konuya şöyle değinir:
'Modern insan bir birey olmayı umut etmiştir, gerçekte ise oraya buraya çarpan bir atom olup çıkmıştır.'
Topluma ayak uydurmaya çalışan bir insan kendini tanıyamaz ise kendini nasıl sevebilir? Topluma bağımlı hale gelen onunla akıntıya kapılan insanoğlu 2022'de de görüldüğü gibi sevmeyi ya da sevilmeyi dışarıda arıyor. Ayak uyduramazsa da kendisine ezik vb. sıfatlar takıyor. Neden doğduğunu sorguluyor.
İnsanoğlunun kendine yabancılaşması ve yetersiz hissetmesine neden olan etmenlerden biri ise varoluşuyla başlıyor. Hepimiz küçüklüğümüzden itibaren olaylara gereklilik olarak bakıyoruz. Toplumda genel olarak kabul görülen bir olguysa onun peşinden gidiyoruz. Kendimize ne istiğini sorma gereği duymuyoruz. Belki dışlanma korkusuyla kendi seçimimizi bir kenara atıyoruz. Birçok insan küçüklüğünden beri belirli yönlendirmelerle ilerliyor hayatına. Bu durum ilerleyen yaşlarda keşkelere, yetersizlik duygusuna ve kendini hala kabul ettirmeye çalışırken dışlanma korkusuna dönüşüyor. Biz ise kendimize sorarak bu durumlar için çözüm aramak yerine; yeniden medya vb araçlar kullanarak sevilmek, beğenilmek ve özgüven sahibi olmak için çözüm arıyoruz.
' Modern insan yapayalnız ve kaygılıdır. Özgürdür ama bu özgürlükten korkmaktadır.'
Erich Fromm
Günümüzde, her şeyin modernleştiği ve yoğunlaştığı bu dönemde, 2022'deki aramalara baktığımızda bireylerde görülen problemin yalnızlık ve dışlanma korkusu olduğunu anlayabiliriz. Herkesin görünende bireysel ama aynılaştığı toplumda kişilerin kendilerini yalnız ve dışlanmış hissetmesini azaltacak yollardan birinin bireylerin kendilerini tanıması olduğunu düşünüyorum. Duygusal ve düşünsel olarak kendini tanıyan, zevklerini bilen kişi kendini dışa bağlı olmadan sevebilir, kabul edebilir.