2022’de Lovemarks Türkiye MediaCat Araştırmasında Rehavet Gören Markalar 

Markalarda en sevilen olmak aslında markanın isminden önce kategorisiyle başlıyor.

Markalarda en Sevilen olmak aslında markanın isminden önce kategorisiyle başlıyor. Yani içinde olduğunuz kategorinin sevilmesi ve o kategorilerdeki markaların mücadeleleriyle tüketicinin zihninde, gönlünde yer etmesi gerekiyor. 

Bu yıl 15’inci kez yapılan Lovemarks Türkiye araştırması, MediaCat’in Prof.Kaan Varnalı ve Ipsos Türkiye tarafından Mart başı ve Temmuz sonu arası gerçekleştirildi. Bu sene de 14 kategori sorgulandı: Beyaz Eşya, Banka, Kahve, Ambalajlı Su, Mobilya, Giyim-Tekstil, Akaryakıt, E-Ticaret, Pizza, İç Giyim, Sigorta Şirketi, Takviye Edici Gıda, Bitki Çayı, Eğitim-Kolej. Bu rekabet yoğunluğu, ekonomik şartlar ve kaygan piyasada değişmeyen birinciliklerini yıllardır koruyan markalar ise şöyle sıralanmaktadır;

Türkiye’nin Lovemark’ları araştırmasında toplam endeksi 10 puanın üzerinde olan markaları açıklanmaktır. Bu sene de kategoriler bu kurala bağlı olarak sunulmuştur.

İnsanların Gönlünde Yer Etmiş Kategoriler

Bitki Çayı: Türkiye siyah çayın çok sevildiği ve tüketildiği bir ülkedir. Doğadan’ın da yaptığı iletişim çalışmalarıyla özellikle pandemi döneminde uyguladığı ürün geliştirme stratejileriyle insanları etkilemeyi başarmış ve 17 endeks puanıyla hedefine ulaşmış.

İç Giyim: Herkesin olmazsa olmazı iç giyim ve onların rahatlık düzeyleri insanların gönlünde yer etmektedir. Bu yıl da bu kategorinin lideri 17’lik skorla Penti’dir. 

Pizza: İnsanların acıktıklarında akıllarına ilk gelenin genellikle pizza olduğu görülmüştür. Bu yıl da bu kategori sorgulandığında Domino’s 38 endeks puanıyla tüm rakiplerini geride bırakmıştır.

İnsanların gönlünde yer edinememiş kategoriler

Sigorta, takviye edici gıda ve kolej-eğitim kategorilerin birincilerinin 10 puan sınırını geçememiş olduğu görülmektedir. Bunların nedeni ise ne kadar ünlülerle çalışılıp, başarılı iletişim çalışmalarına imza atan markalar olsalar da tüketicinin ilgisini çekmeyen ve onların ‘’fikirlerinin olmadığı’’ kategorilerde bulunmalarıdır.