2023 Yaz Renkleri : Pancar Moru-Fuşya

2023 yılının gözdesi olacak renklerden olan Pancar Moru ya da fuşya nasıl kombinlenmeli?

Pantone Renk Enstitüsü’nün yaz renklerini belirlediğini önceki yazılarımda söylemiş, koyu kırmızı ve turuncu rengi kullanımlarından bahsetmiştim. Bugün, belirlenen renklerden Pancar Moru (Pantone 18-2143 Beetroot Purple) ve mor tonları için açıklama ve önerilerden bahsedeceğim.

Pancar Moru Neyi Anlatır?

Mor renk ve mor rengin tonlarının birçok anlamı vardır. Rengin bir asalet göstergesi olduğu aşikardır. Gücü, otoriteyi, liderlik vasfını gösterir. Otorite rengi olmasından ötürü cesareti ve yeteneği de içinde barındırır. İlk kullanılmaya başlandığı zamanlar üretilmesi oldukça zor olduğu için sadece elit kesimler bu renkte giysi sahibi olabilirlermiş. Bu durumda da kraliyet aileleri, imparatorluklar, lordlar bu rengi kullanırlarmış. Hepimizin ya tarihten ya da tarihi ne kadar yansıttığı tartışılır olan Muhteşem Yüzyıl dizisinden tanıdığımız Hürrem Sultan’ın da en sevdiği renk olması ve az bulunması sebebiyle giysilerinde çok kullandığı bir renkmiş.

Elbette Pancar moru, normal mor renginden daha açık ve pembeye yakın fuşyaya benzer bir renktir. Bu yüzden pancar morunun maneviyatı, hayal dünyasını temsil ettiğini söyleyebiliriz. Farkındalığı artırdığı ve bilinci yükselttiği gerekçesiyle de yani manevi sebeplerden dolayı da filozofların çok kullandığı söylenmektedir.

Pancar Moru ve Tonları Kullanılırken Nelere Dikkat Edilmeli/Püf Noktalar Nelerdir?

İlkbahar-yaz, sonbahar-kış her sezonda kullanılan mor ve tonlarının hangi renklerle uyumlu olduğunu bilmek önemlidir. Çünkü rengin kullanılma şekline göre sizi çocuksu veya sıradan da gösterebilir, canlı ve modern de...

Siyah ve beyaz renk, çoğu renkte olduğu gibi pancar morunda da hoş durur. Bunların dışında daha tarz görünmek, sıradan olmamak için bu rengi; gri, krem, pudra, nane yeşili, turkuaz, turuncu, kırmızı ve mavinin tonları ile kombinleyebilirsiniz.


Şimdi maddelere geçelim:

*Mor renk kullanırken gümüş takılar da altın takılar da kullanabilirsiniz. İstediğiniz daha soğuk bir kombin ise gümüşü, daha sıcak bir kombin ise altın rengi takıları tercih etmelisiniz.

*Mor rengi desenli şekilde kullanmak istiyorsanız desen renginin açık renk olmasına dikkat etmelisiniz. Örneğin bir kareli minik eteğiniz var ve bu siyah çizgili. O etek yerine aynı desenin krem veya beyaz çizgili olanını almalısınız.

*Mor renk tamamen ön planda olmayı sevdiği için en fazla 3 renk ile kombinlemelisiniz. Fazlası karmaşaya yol açacak ev morun asaletini söndürecektir.

*Siyah renk diğer mor tonlarında normal bir kombin sağlasa da pancar moru renginde asi bir hava katmaya yardımcı olmaktadır.

*Beyaz renk, iddialı bir pancar moru giysiniz var tercih edilmesi gereken en yardımcı renktir. Geri planda kalacak ve o parçayı öne çıkaracaktır.

*Düz renk bir kombinde bu rengi takılarınızda, çanta veya makyajınızda kullanmak stilinize asil bir dokunuş katacaktır.

*Pancar moru, camel bir ceketle de oldukça güzel kombinlenmektedir.

*Mor ağırlıklı kombinlerde gri, metal ve kahve tonları far kullanmalısınız. Çünkü çarpıcı renkler her mor elbise veya kombine yakışmayabilir.

*Mavinin her tonu ile harika bir görünüm sağladığı için elinizdeki mavi giysilerle kombin yapma işiniz kolaylaşacaktır. : )

*Zaten oldukça çarpıcı olan mor renk giysiler üstüne rujunuzu çarpıcı renklerden seçmemelisiniz. Açık tonlarda mat rujlar tercih edebilirsiniz.