2024 Avustralya Açık Tek Erkekler Kurası

Tenis sezonunun ilk Grand Slam turnuvası Avustralya Açık heyecanı!

Tenis sezonunun ilk Grand Slam turnuvası Avustralya Açık heyecanı başlıyor! 14 Ocak - 28 Ocak tarihleri arasında Avustralya'nın Melbourne kentinde düzenlenecek olan turnuvanın kurası 11 Ocak’ta çekildi. Toplam 128 tek erkekler tenis oyuncusunun kupayı elde etmek için mücadele edecekleri turnuvanın öne çıkan maçlarına bir göz atalım.

Üst yarının ilk çeyreğinde bizi Dünya 1 numarası Novak Djokovic karşılıyor. On birinci Avustralya Açık şampiyonluğunu kovalayan Sırp tenisçinin çeyreğinde yok yok. Andy Murray, Tomas Martin Etcheverry, Gael Monfils, Stanislas Wawrinka, Adrian Mannarino gibi isimlerin yer aldığı çeyrekte bana göre 16 numaralı seribaşı Ben Shelton, Djokovic’in olası dördüncü tur rakibi.

İkinci çeyrekte ise beklentiler yedi numaralı seribaşı ve 2023 finalisti Stefanos Tsitsipas ile 12 numaralı seribaşı Taylor Fritz’in dördüncü turda karşılaşmaları yönünde. Fakat söz konusu iki tenisçi de yer yer istikrarsız performans sergileyebiliyor. Böyle bir durumda diğer seribaşları veya geçen yıl İtalya Açık’ta Carlos Alcaraz’ı yenmeyi başarmış Fabian Marozsan gibi isimler fırsatı değerlendirebilir.

Üçüncü çeyreğe gelecek olursak İtalyan tenisçi Jannik Sinner’in önünün çeyrek finale kadar nispeten açık olduğunu söyleyebiliriz. 2023 sezonunu mükemmel bir şekilde kapatan raketi yalnız Karen Khachanov ve Frances Tiafoe’nun zorlayabileceğini düşünüyorum fakat bu iki tenisçinin ne kadar formda oldukları tartışılır.

Üst yarının en alt çeyreğinde ise olası dördüncü tur maçı, Avustralyalıların gözdesi 10 numaralı seribaşı Alex de Minaur ile 5 numaralı seribaşı Andrey Rublev arasında gerçekleşecek gibi görünmekte. Rublev’in formu konusunda soru işaretleri olduğunu düşünecek olursak neden De Minaur çeyrek final bileti kapmasın? Tabii, aynı çeyrekte Nicolas Jarry de bir sürpriz yaratabilir.

Ana tablonun alt yarısına baktığımızda beşinci çeyrekte dikkat çeken birçok isim var. Roman Safiullin ve Tallon Griekspoor arasında oynanacak olan ilk tur maçı heyecan yaratıyor. Bu ikiliden galip gelen tarafın olası ikinci tur rakibi genç yetenek Arthur Fils olabilir. Yine aynı çeyrekte başarılı bir United Cup performansı sergilemiş Zhizhen Zhang var. Tabii, beklentiler daha ziyade Holger Rune ile Hubert Hurkacz’ın dördüncü tur oynamaları yönünde.

Bir alt çeyrekte ise 3 numaralı seribaşı Daniil Medvedev, 13 numaralı seribaşı Grigor Dimitrov, Alejandro Davidovich Fokina ve Felix Auger-Aliassime ilgi çeken raketler. Özellikle tenis severlerin yakından takip edeceğini düşündüğüm bir ilk tur maçı bizi bekliyor: Dominic Thiem vs. Felix Auger-Aliassime. Bunun yanı sıra geçtiğimiz hafta Hong Kong’da düzenlenen ATP 250 turnuvasının finalinde boy gösteren Emil Ruusuvuori, Medvedev’in ikinci turda rakibi olabilir.

Yedinci çeyrekte sırasıyla 6 ve 11 numaralı seribaşları Alexander Zverev ve Casper Ruud yer almakta. 2024 sezonuna De Minaur’a yenilmesinin ardından Taylor Fritz’i mağlup ederek başlayan Cameron Norrie de bu çeyrekte bulunuyor. Geçtiğimiz hafta Avustralya’nın Adelaide kentinde oynanan ATP 250 turnuvasında kariyerinin ilk kupasını kazanan Jiri Lehecka bir sürpriz yapabilecek mi, bekleyip göreceğiz.

Ana tablonun en alt çeyreğinde ise 2 numaralı seribaşı Carlos Alcaraz’ı zorlu bir kura bekliyor gibi görünüyor. İkinci tura ulaşırsa rakibi Daniel Evans - Lorenzo Sonego maçının galibi olacak. Üçüncü turda ise oldukça eğlenceli ama bir o kadar çetrefilli bir oyun stiline sahip olan Alexander Bublik ile karşılaşabilir. Olası dördüncü tur rakibi ise daha önceden dört kez karşılaştığı Amerikalı tenisçi Tommy Paul. Turnuvanın 14 numaralı seribaşı olan Paul ile Alcaraz’ın birebir karşılaşmalarında 2-2 eşitlik durumu var.

Bakalım iki haftalık bu uzun maratonun galibi hangi isim olacak?

(Geçtiğimiz yıl turnuvanın finali, Novak Djokovic ve Stefanos Tsitsipas arasında oynanmıştı.)