WTA Finalleri'nin Ardından

WTA Finalleri'nde hava muhalefeti, oynanan maçların önüne geçti.

Kadınlar Tenis Birliği'nin (WTA) en saygın turnuvası olma özelliğine sahip ve WTA Dünya sıralamasında yer alan en iyi sekiz kadın tenis oyuncusunun ve çiftler ekibinin mücadele ettiği WTA Finalleri, geçtiğimiz hafta Meksika’nın Cancun kentinde düzenlendi. Turnuvada dikkat çeken ise yakın tarihte Meksika’yı vuran kasırganın beraberinde getirdiği zorlu hava koşulları ve organizasyonun basiretsizliği oldu.

Stadyumun Finallerin başlamasına sadece bir gün kala tamamlanması, gerek tenis oyuncularını gerekse hayranlarını hayal kırıklığına uğrattı. Kortta yalnızca kırk beş dakika antrenman yapma fırsatı bulan oyuncular, oldukça sert esen rüzgâr karşısında çaresiz kaldılar. Turnuvanın bir numaralı seribaşı, Belaruslu tenisçi Aryna Sabalenka, kazandığı maç sonrası basına yaptığı açıklamada, şartların açık havada tenis oynamak için uygun olmadığını ve kortta hareket ederken rahat hissetmediğini belirtti. Sırasıyla dört, altı ve yedi numaralı seribaşları Rybakina, Jabeur ve Vondrousova da memnuniyetsizliklerini dile getiren oyunculardandı.

(Iga Swiatek de hava muhalefetinden etkilendi. Fotoğraf: @Tennis X)

Ne yazık ki bu, üst düzey tenis oyuncularının WTA yönetimine olan ilk sitemi değil. Finallerin bir ay öncesinde, aralarında yukarıda bahsi geçen tenisçilerin de bulunduğu, uzun bir süredir değişim isteyen yirmi isim, daha esnek bir tenis sezonu, doğum, sakatlık vb. sebeplerle kortlardan uzak kalan oyuncular için aylık gelir gibi taleplerinin yer aldığı mektubu WTA CEO’su Steve Simon’a göndermek üzere imzaladı. Ancak Simon’dan isteklerine karşılık bir cevap gelmedi. Simon, WTA Finalleri sırasında koşullarla ilgili olarak röportaj yapması istendiği hâlde reddetti.

Tenisin efsane ismi Martina Navratilova ise kayıtsız kalamadı ve WTA'nın durumuna dair yaptığı açıklamada, “Belki de liderliğin el değiştirme zamanı gelmiştir. Bana kalırsa geldi, umarım yeni lider bir kadın olur.” dedi.

Kısacası kadınlar tenisinde yaşanan son gelişmeler, aynı zamanda bardağı taşıran son damlalar oldu. Hâlihazırda bulundukları konuma gelmek için küçük yaşlardan beri durmaksızın çalışan tenis oyuncularının daha nitelikli bir lidere sahip olmaları gerektiği bir gerçek!