2024 Avustralya Açık Tek Kadınlar Kurası

Tenis sezonunun ilk Grand Slam turnuvası Avustralya Açık'ın kuraları çekildi.

Tenis sezonunun ilk Grand Slam turnuvası Avustralya Açık geldi çattı. Ana tablo maçları 14 Ocak - 28 Ocak tarihleri arasında oynanacak olan turnuvanın kurası 11 Ocak’ta çekildi. Toplam 128 tek kadınlar tenis oyuncusunun kupaya uzanma mücadelelerine tanıklık edeceğimiz söz konusu turnuvanın ana tablosuna bir göz atalım.

Kuranın üst yarısında ilk göze çarpan maç, Dünya 1 numarası Iga Swiatek ve Sofia Kenin arasında oynanacak. Avustralya Açık’ta henüz kupaya erişememiş Polonyalı tenisçi ile turnuvanın 2020 şampiyonunun bu mücadelesi merakla bekleniyor. Aynı çeyrekte dikkat çeken bir diğer karşılaşma ise Danielle Collins ve Angelique Kerber arasında. Collins 2022 yılında finale ulaşma başarısını göstermiş, finalde ise dönemin 1 numarası Ashleigh Barty’ye kaybetmişti. Kerber ise bildiğimiz gibi 2016 yılında Avustralya Açık şampiyonluğu yaşamıştı. İlk bebeğini geçen yıl kucağına almasının ardından kortlara geri dönen Alman tenisçi, sezona United Cup turnuvasında pek iyi başlamadı, ancak Collins’in de benzer durumda olduğunu söyleyebiliriz. Şahsen benim bu çeyrekten beklentim Swiatek’in Elina Svitolina veya Veronika Kudermetova ile dördüncü turda karşılaşması.

Üst yarının ikinci çeyreğinde bizi turnuvanın 11 numaralı seribaşı Jelena Ostapenko karşılıyor. Andre Agassi’den sonra sporun tanıklık ettiği en büyük moda ikonu olan Letonyalı tenisçi, geçen yıl bu turnuvada Swiatek’i eleyerek çeyrek finale kadar yükselmişti. Ballbasher diye tabir edilen ve toplara alabildiğine güçlü vurmayı amaç edinmiş, nereden ne zaman winner üreteceği belli olmayan oyun stili ile Ostapenko izlemeyi sevdiğim bir tenisçi olsa da istikrarsızlığı ile saç baş yoldurabilir de. Üçüncü turda karşılaşacağı muhtemel rakibi Victoria Azarenka ile dördüncü turdaki muhtemel rakibi Marketa Vondrousova’yı geçip yeniden Swiatek’in başına bela olacak mı, merak ediyoruz.

Üçüncü çeyrekte ilk olarak turnuvanın 3 numaralı seribaşı Elena Rybakina ve Karolina Pliskova maçı dikkat çekiyor. 2023 sezonunu formsuz geçiren Pliskova’nın Rybakina’yı eleyebileceğini düşünmemekle birlikte eski Dünya 1 numarasının ilk turda böyle güçlü bir rakip karşısında sergileyeceği performansı merak etmiyor değilim. Rybakina’yı çeyrek finale kadar nispeten rahat turlar bekliyor diyebiliriz.

Üst yarının son çeyreğinde ise 5 numaralı seribaşı Jessica Pegula ve 12 numaralı seribaşı Qinwen Zheng’ın dördüncü turda karşılaşmaları bekleniyor. Çeyreğin bir diğer ilgi çeken maçı ise Emma Raducanu ve Shelby Rogers arasında oynanacak olan ilk tur maçı. Sakatlıklar sebebiyle geçtiğimiz yıl uzun bir süre kortlardan uzak kalan Emma Raducanu, bu sezona iyi başlayamadı. Üç sete uzayan maçlarda dayanma gücünde azalma gördüğümüz İngiliz tenisçi, çetrefilli ve deneyimli bir rakiple karşılaşıyor olacak.

Kuranın alt yarısına geçecek olursak eğer bir aksilik olmazsa ilk çeyrekte, 8 numaralı seribaşı Maria Sakkari ve 10 numaralı seribaşı Beatriz Haddad Maia’nın dördüncü tur oynayacağını söylebiliriz. Aynı çeyrekte uzun bir aranın ardından kortlara dönen 2018 yılının Avustralya Açık şampiyonu Caroline Wozniacki ile geçen sene bu turnuvada yarı final gören Magda Linette karşılaşacak.

Alt yarının ikinci çeyreğinde ilgi çekici birkaç maç mevcut. Bunlardan ilki, 5 numaralı seribaşı Caroline Garcia ile hamilelik sürecinin ardından tenise dönen Naomi Osaka arasında. İki kez Avustralya Açık şampiyonu Japon tenisçi, United Cup’ta gelgitli bir performans ortaya koyan Garcia karşısında neler yapacak, sabırsızlıkla bekliyoruz. Bunun yanı sıra aynı çeyrekte olası bir Coco Gauff – Leylah Fernandez üçüncü tur karşılaşması bizleri bekliyor.

Yedinci çeyreğe bakacak olursak Tunuslu tenisçi Ons Jabeur çeyrek finale kadar nispeten rahat bir kuraya sahip. Tabii ikinci turdaki olası rakibi, 16 yaşındaki Mirra Andreeva bir sürprize imza atabilir. Aynı çeyrekte yer alan 9 numaralı seribaşı Barbora Krejcikova’nın performansı hakkında ise soru işaretleri var. Zira kendisi 2024 sezonuna mağlubiyetle başladı.

Gelelim son çeyreğe! Bu çeyrekte turnuvanın 2 numaralı seribaşı ve geçtiğimiz yılın şampiyonu Aryna Sabalenka’nın dördüncü tura çıkması bekleniyor. Bu çeyrekte kendisini zorlayabilecek yalnız Liudmila Samsonova’nın olduğunu düşünüyorum fakat Samsonova maçtan maça istikrarını sürdüremeyebiliyor. Bunun yanı sıra Rus tenisçinin Amanda Anisimova ile oynayacağı maç, tenis severlerin heyecanla beklediği bir diğer ilk tur karşılaşması.

(2023 yılı, Avustralya Açık finali Elena Rybakina ile Aryna Sabalenka arasında gerçekleşmişti.)