2024 Eurovision

Her yıl düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması'nın bu yılki sonuçları belli oldu.

2024 Eurovision 68. Eurovision Şarkı Yarışması, 2023 yılında "Tattoo" adlı şarkısıyla İsveçli şarkıcı Loreen'in kazanmasından dolayı 2024 Eurovision Şarkı Yarışması İsveç'in Malmö kentinde yapıldı. Yarışma Avrupa Yayın Birliği ve Sveriges Television (SVT) birlikte yürüttüğü organizasyonda final 11 Mayıs 2024 tarihinde Malmö Arena'da gerçekleştirildi.

Kazanan Nemo'nun seslendirdiği ve sözlerini Benjamin Alasu, Lasse Midtsian Nymann ve Linda Dale ile birlikte yazdığı "The Code" şarkısıyla İsviçre oldu. Jüri oylamasında en çok puanı alan İsviçre seyirci oylamasında beşinci oldu ve toplamda 591 puanla yarışmayı kazandı. Hırvatistan seyirci oylarında birinci oldu ve toplam oylarda ikinci sırayı alarak ülkenin bağımsız bir ülke olarak bugüne kadarki en iyi sonucunu elde etti. Ukrayna, Fransa ve İsrail ise ilk beşte yer alan diğer ülkeler oldu.

Düzenlenen yarışma bu yıl birçok eleştiriye sebep oldu. İlk olarak; 7 Ekim 2023'te Hamas-İsrail Savaşı'nın patlak vermesinden bu yana, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki askeri operasyonlarından kaynaklanan insani kriz nedeniyle İsrail'in yarışmadan çıkarılması yönünde artan çağrılar yapılmasına rağmen Kasım 2023'te SVT'deki yapım ekibi, savaşın yayılmasından kaynaklanabilecek olası terör saldırıları riskini öne sürerek güvenlik önlemlerini artırma ve yarışma sırasında Malmö polis otoritesiyle iletişim halinde kalma niyetini açıkladı. Finalin yapıldığı Malmö Arena önünde toplanan Filistin destekçilerinin eylemine ise polis müdahale etti. Olaylarda 10 kişi gözaltına alındı.

Diğer tartışma sebebi de Hollanda'yı temsil eden şarkıcı Joost Klein'ın diskalife edilmesi oldu. Klein, bayrak töreninde olması gerektiği halde finalin ilk kostümlü provasında katılım göstermedi. EBU yaptığı basın açıklamasında "Hollandalı sanatçının dahil olduğu kendisine bildirilen bir olayı araştırdığını" ve "bir sonraki duyuruya kadar prova yapmayacağını" belirtti. Ayrıca jüri gösterisine de katılmadı ve onun yerine ikinci yarı finaldeki performansının kaydı kullanıldı. İsveç polisinin yapım ekibinden bir kadın çalışanın şikayeti üzerine Klein hakkında soruşturma başlattığı bildirildi. Sonuç olarak EBU, Hollanda'nın final gecesinden diskalifiye olduğunu duyurdu. Böylece Eurovision tarihinde ilk kez bir yarışmacı finalden birkaç saat önce diskalifiye edilmiş oldu. Kısa bir süre sonra AVROTROS Joost'un performansı sonrası sahneden inerken kayıt altına alınmak istemediği için bu olayların yaşandığını, Klein'ın kameraman kadınla herhangi bir fiziksel temasa geçmediğini, ilgili yaptırımı ise "orantısız" bulduklarını ve bu konuya daha sonra geri döneceklerini belirten bir açıklama yayımladı.