2024 WTA Takvimi

Tenis tutkunlarının merakla beklediği takvim, birçok değişikliği beraberinde getirdi.

Kadınlar Tenis Birliği (WTA) tarafından uzun süredir açıklanması beklenen 2024 WTA Tur takvimi nihayet yayınlandı. Takvimde önceki yıllara nazaran birçok değişiklik göze çarpmakta.

Turun Okyanusya ayağında kayda değer bir değişim olmamakla birlikte Avustralya Açık’ın hemen sonrasında Fransa’nın Lyon kentinde düzenlenen WTA 250 kapalı sert kort turnuvasının takvimden çıkarıldığını görüyoruz. Onun yerini ise önceleri WTA 250 iken şimdi WTA 500 turnuvası olan Linz, Avusturya almış. Her ne kadar bu da bir kapalı sert turnuvası olsa bile Lyon’un takvimden çıkarılması sebebiyle sayıda bir azalma söz konusu. Bunun yanı sıra turnuvanın kategori atlaması sonucu Dünya sıralamasında düşük sıralarda yer alan oyuncular, turnuvaya doğrudan katılmakta zorluk çekecek ki bu daha az gelir ve puan elde etmeleri demek.

Şubat ayı ise Romanya’nın Cluj-Napoca kentinde düzenlenen WTA 250 turnuvası ile başlıyor. Önceleri Ekim aylarında düzenlenen bu turnuvanın yayınlanan ilk 2024 takviminde yer almaması, tenis hayranları tarafından tepkiye yol açmıştı. Nitekim Rumen tenis severler, bu turnuvaya her daim katılım sağlamışlardır. Güncellenen takvimde ise Şubat’ın ilk turnuvası olan Transilvanya Açık takvimin bir diğer ender kapalı sert kortlarından.

Turun Orta Doğu ayağında değişiklik olmamakla beraber Meksika’da oynanan turnuvalar konusunda aynısını söyleyemeyiz. ABD, Kaliforniya’daki Indian Wells turnuvasının hemen öncesinde düzenlenen iki WTA 250 turnuvası, takvimin tabiri caizse ölü noktalarına ertelenmiş. Ağustos ve Ekim aylarında Amerika Açık’ın öncesinde ve Asya turu esnasında düzenlenecek olan bu turnuvalara oyuncuların rağbet edip etmeyeceği meçhul.

Hem ATP hem WTA oyuncularının katıldığı Indian Wells ve Miami Açık turnuvaları takvimdeki yerlerini koruyor. Toprak sezonuna gelecek olursak yılın ikinci Grand Slam’i olan Roland Garros’un elemeleri öncesi yalnızca beş turnuva mevcut ki bunların çoğu 500 ve 1000 turnuvaları olduğu için eleme oynayacak sıralaması düşük tenisçilerin bu turnuvalarda yer alıp elemeler için hazırlanmaları mümkün değil. Bunun yanı sıra İstanbul’da düzenlenen ve ülkemizde meydana gelen 6 Şubat depremi sonrası iptal edilen WTA 250 turnuvası 2024 yılı için takvime dâhil edilmemiş.

Çim sezonunda ise istikrarlı bir şekilde çeşitli Avrupa ülkelerinde turnuva düzenlenmeye devam edilecek. Gönül isterdi ki takvimde bir WTA 1000 çim kort turnuvası da görelim ama elimizdeki ile yetinip “Buna da şükür.” diyoruz ve devam ediyoruz.

Wimbledon sonrası düzenlenen turnuvalardan Varşova Açık takvimden çıkarılmış. Toprakta düzenlenen söz konusu turnuvada kupayı bu yıl Dünya 1 numarası Iga Swiatek evinde kaldırmıştı. Elbette 2024 yılının bir diğer önemli sportif etkinliği ise Paris’te düzenlenecek olan Yaz Olimpiyatları. Oyunların ABD’nin Washington eyaletindeki WTA 500 turnuvası ile çakışması bekleniyor.

Eylül itibarıyla Amerika Açık sonrası turun Asya ayağı başlamakta. Japonya ve Güney Kore’de düzenlenecek olan turnuvaların da yer aldığı takvimde sayıca Çin’deki turnuvaların yoğunluğu göze çarpıyor. Bunun yanı sıra 2021 yılında WTA Yılsonu Finalleri’ne ev sahipliği yapan Meksika’nın Guadalajara kentindeki turnuva, WTA 1000 iken 500 kategorisine düşürülmüş. Tenisçilerin büyük bir kısmı Asya’da iken oynanacak Meksika turnuvalarında tutkulu taraftar umduğunu bulamayabilir.

Sonuç olarak 2024 WTA takviminin çoğunlukla ABD, Avrupa ve Çin ekseninde sıkışıp kaldığı, Latin Amerika, Afrika ve Çin haricinde kalan Asya ülkelerindeki tenis tutkunlarının hak ettikleri değeri görmedikleri açık. Özellikle tenis tarihi boyunca birçok şampiyon yetiştirmeyi başarmış Latin Amerika ülkelerinin takvimde daha doğru konumlandırılmış turnuvalara ev sahipliği yapmaları gerektiğini düşünüyorum.