2024 Avustralya Açık: 5. Günde Kaos

2024 Avustralya Açık'ın 5. günü, turnuva tarihinin en kaotik günü olabilir mi?

Tenis sezonunun ilk Grand Slam turnuvası olan Avustralya Açık, 14 Ocak 2024 tarihinde Melbourne kentinde başladı. Tenisin en üst seviyede oynandığı bu gibi büyük turnuvaların tenis severleri her daim heyecanlandırdığı bir gerçek ama Avustralya Açık’ın beşinci günü belki de tarihin en kaotik ve uzun günlerinden biriydi. Turnuva, gecenin üç buçuğunda biten maçtan tutun, 22-20 sonuçlanan maç tie-break’ine kadar dolu dolu bir günü geride bıraktı. Gün içinde oynanan 32 maçın tamamını ele almak mümkün olmasa bile öne çıkan birkaç maça şöyle bir bakalım.

Elena Rybakina vs. Anna Blinkova

Turnuvanın üç numaralı seribaşı ve geçen yılın finalisti Elena Rybakina ile Anna Blinkova arasında oynanan maç, 2024 tenis sezonunun şimdiden en çekişmeli geçen tek kadınlar maçı olmaya aday. Rybakina 44 winner'a karşılık 46 basit hata yaparak daha iyi istatistiklere sahipken Blinkova 28 winner'a karşılık 48 basit hata yaptı. Ancak Blinkova, en uzun Grand Slam tie-break mücadelesine sahne olarak tarihe geçen maçta son derece iyi mücadele etti. Rus tenisçi altı maç puanı kurtardı ve inanılmaz bir direnç örneği sergiledi. Kayda değer iki maç puanı kurtarışı, tie-break’te 11-12 gerideyken, çizgiye düşen müthiş bir forehand vuruşuyla geldi. Ardından 17-18 gerideyken maçta kalmak için zekice bir savunma yaptı. 32 dakika süren ve toplam 42 puanın oynandığı akıl almaz bir final tie-break’inin ardından Rybakina'nın kaçırdığı backhand ile Blinkova kariyerindeki en büyük zafere imza attı.

Iga Swiatek vs. Danielle Collins

Kadınlarda Dünya 1 numarası Iga Swiatek, Danielle Collins'in neredeyse bütün maç boyunca en iyi tenisini oynadığı kaotik bir Grand Slam gününde kaybedecek gibi görünüyordu. Swiatek üçüncü setin ortalarında ipleri eline aldı ve iki break geriden gelmeyi başardı. Polonyalı raket istikrarlı servisleri ve isabetli vuruşlarıyla geri dönerken Collins ise maçın sonlarına doğru oyundan düştü. Maçın son oyunu, birden fazla winner ve yoğun rallilerle dramatik bir finaldi. Daha da dramatik olanı ise ABD’li tenisçi Danielle Collins'in maç bittikten sonra 2024 yılının ardından emekli olacağını açıklamasıydı. Bu galibiyetle birlikte Swiatek'in galibiyet serisi 18 maça çıktı ve kuranın aynı yarısında bulunan dişli rakiplerinin turnuvaya veda etmesiyle finale çıkma şansı yükseldi. Ancak Collins karşısında zorlanan raketin turnuvanın ilerleyen günlerinde sergileyeceği performans insanları şüpheye düşürdü.*

* Iga Swiatek, bir sonraki turda Linda Noskova karşısında mağlup olarak 2024 Avustralya Açık’a veda etti.

Daniil Medvedev vs. Emil Ruusuvuori

Turun en iyi savunma oyununu oynayanlardan biri olan Daniil Medvedev, turnuvanın beşinci gününde 4 saat 21 dakika süren heyecan dolu maçta galip gelen taraf oldu. Fin tenisçi Emil Ruusuvuori'nin güçlü vuruşları yıpranmaya başladıkça Medvedev'in oyunu yavaş yavaş daha iyi hâle geldi. Medvedev dördüncü sette maçı kaybetmekten iki puan uzaktaydı ancak setin sonunda kusursuz bir tie-break oynayarak maça tutundu. Dünya 3 numarası daha sonra servislerinin de yardımıyla final setini rahat bir şekilde geçti. Maç, sabaha karşı 3.39'da sona ererek tenis tarihinin en geç biten maçlarından biri olarak kayda geçti. İzlerken 2023 Avustralya Açık'ta Andy Murray ve Thanasi Kokkinakis maratonunu hatırladığımız Medvedev-Ruusuvuori maçı söz konusu maçtan yaklaşık 20 dakika önce bitti.

Holger Rune vs. Arthur Cazaux

Dünya 8 numarası Holger Rune, Arthur Cazaux karşısında dört setlik bir mücadele sonucu elendi. Rune 2023 yılının sonunda gösterdiği yetersiz performans nedeniyle bu sene turnuvaya erken veda etmesi dillendirilen kişilerden biriydi. Ancak Danimarkalı tenisçinin bu maçı kaybettiğinden ziyade Cazaux’nun maçı oynadığı korkusuz tenisiyle kazandığını söyleyebiliriz. Yalnızca üç saat içinde 51 winner vuran Cazaux, bu maçla katıldığı ilk Avustralya Açık turnuvasında sıralamada ilk 10’da yer alan raketlere karşı ilk galibiyetini aldı. Dünya sıralamasında 112. sırada yer alan Cazaux, bu zaferinin ardından ilk 100'e girecek. İki adaş, Arthur Cazaux ve Arthur Fils, sayesinde Fransız tenisi önümüzdeki yıllarda emin ellerde görünüyor.

(Arthur Cazaux. / Fotoğraf: @usopen X)

Miomir Kecmanovic vs. Jan-Lennard Struff

Tek erkeklerde Dünya 60 numarası Miomir Kecmanovic, rakibi Dünya 25 numarası Jan-Lennard Struff’u 6-4, 1-6, 7-6 (5), 1-6, 7-6 (9) geçti. Her iki oyuncu da bu heyecan verici karşılaşmada sayısız winner kaydetti ve bu sayı toplamda 141’e ulaştı. Maç, beş sette final tie-break’i ile sonuçlanmış olmasına rağmen oldukça hızlıydı ve yaklaşık üç saat gibi bir sürede sona erdi. Oynanan yüksek tempolu tenis, maçın büyük bölümünü oluştururken Kecmanovic 33 vuruşluk uzun bir ralliye son noktayı koyan backhand winner ile maçı kazandı.