21. Yüzyılın En İyi Filmlerinden Biri: MEMENTO

Christopher Nolan’ın kariyeri için bir dönüm noktası olan Memento filminin kısa bir incelemesi.

Gizem-psikolojik gerilim türündeki 2000 yapımı filmin Türkçe ismi Akıl Defteri; 8,4 puan ile IMDb Top 250 listesinde 54. sırada yer alıyor. 

Leonard Shelby, uzun süreli hafızası olmayan, hastalığı nedeniyle sadece kısa süreli hafızaya sahip bir adamdır ve eşinin katilini bulup intikam almak amacındadır. Geçmişini bilmediğimiz bu adamın hikayesini takip etmek ise oldukça zordur çünkü film ters kurguya sahiptir. Ters kurguda olayları başından sonuna değil, sonundan başına doğru izleriz ve bu yüzden alışılagelmemiş olay akışını takip etmekte zorlanabiliriz. Ayrıca filmdeki olaylar bir gün içinde olup biter; siyah-beyaz sahneler, renkli sahnelerden farklı bir zaman dilimi içindedir; bu detaylar filmi takip etmeyi kolaylaştırabilir.  

Bu yapımla ilgili ilginç bir detay da yönetmen Nolan’ın bu filmi otuz yaşındayken çekmiş olmasıdır. Gelecek başarılarının ayak sesi olarak genellikle bu film gösterilir. 

Filmi ilk izlediğinizde anlamakta zorlandıysanız bunun normal olduğunu bilin, birkaç kere izlenmesi gereken filmler arasında yer alan bu film için ilk izledikten sonra analizleri gözden geçirip sonrasında filmi tekrar izlemek, ikinci kez izlediğinizde, filmi anlamanıza yardımcı olacak; üçüncü kez izlediğinizdeyse büyük ihtimal filmdeki tüm ayrıntılara hakim olacaksınız.  

Beyninizi dinlendirmek için değil de yoğun olarak çalıştırmak için bir film arıyorsanz Memento'yu izleyebilirsiniz, iyi seyirler! 


Fotoğraf: IMDb