İnceleme Dosyası: Memento

"Memento" kısa süreli hafıza kaybı geçiren bir adamın, karısını öldüren kişiyi bulma çabasını konu alıyor.

"Memento" gerçekten de akılları zorlayan, karmaşık ama bir o kadar da etkileyici bir film. Eğer hala izlemediyseniz, mutlaka listenize ekleyin! Ve daha sonra bu yazıya geri dönün!

"Memento" kısa süreli hafıza kaybı geçiren bir adamın, karısını öldüren kişiyi bulma çabasını konu alıyor. Ana karakterimiz Leonard Shelby, sürekli takım elbise giyen; ucuz motel odalarında kalan ve lüks bir araba kullanan biri. İlk bakışta bir iş adamını andıran Leonard, aslında bir sigorta şirketi araştırmacısı. Filmde Leonard’ın sürekli insanların yüzlerine bakarak onların duygularını anlamaya çalışmasının sebebi de bu mesleği.

Leonard’ın karısı evde iki kişi tarafından saldırıya uğramış ve Leonard karısını kurtarmak isterken kafasından darbe alarak kısa süreli hafıza kaybı yaşamaya başlamış. Leonard’a en son hatırladığı şey sorulduğunda karısının öldüğü anı söylemesinin sebebi de bu. Ancak karısı saldırıda ölmemiş ve yaralı kurtulmuş. Peki filmde Leonard’ın ağzından Sammy adlı bir karakterin başına gelmiş gibi anlatılan olayların aslında Leonard’ın hikayesi olduğunu biliyor muydunuz? Evet, Sammy; Leonard’ın ta kendisi! Gerçek Sammy’nin bir karısı olmadığını, filmde başlayan Teddy ve Leonard’ın kavga sahnesinde öğreniyoruz. Hatta, Sammy’nin bahsedilen diyabet hastası karısının aslında Leonard’ın karısı olduğunu görüyoruz.


Buradan yola çıkarak Leonard’ın anıları ve gerçekleri istediği gibi değiştiren biri olduğunu anlıyoruz. Teddy karakterine gelecek olursak, Teddy bir polis ve Leonard’ın karısına yapılan saldırıyı araştırmak için görevlendirilmiş. Teddy, Leonard’ın iddia ettiği gibi evde ikinci bir saldırgan olduğuna inanan tek polis. Teddy, Leonard’ın intikam almaya hakkı olduğunu söylüyor ve saldırganı bulmasına ve öldürmesine yardım ediyor. Ancak Leonard intikamını aldıktan sonra boşluğa düşüyor ve onu canlı tutacak bir şey bulmak için kendine ‘hiçbir zaman çözülmeyecek bir bulmaca yaratmaya’ başlıyor. Bu cümleyi Teddy’den duyuyoruz. Teddy, Leonard’ın gerçek John G.’yi öldürdükten sonra bunu unutmayacağını düşünüyor, ancak işler böyle yürümüyor.

Özetlemek gerekirse, Leonard gerçek John G.’yi öldürdükten sonra bunu unutuyor ve başka John G.’lerin peşine düşüyor. Jimmy bir uyuşturucu satıcısı ve sevgilisi Natalie’ye Teddy isimli biriyle buluşacağını söyleyip bir çanta parayla eve çıkıyor, ancak bir daha geri dönemiyor çünkü Leonard onu öldürüyor. Film boyunca Leonard’ın yüzünde gördüğümüz çizik, Jimmy ile olan boğuşma sırasında oluşmuş. Leonard, gerçekleri unutmak için Teddy’nin fotoğrafının arkasına bir yazı yazıyor ve gerçeği hatırlatan tüm fotoğraf karelerini yakıyor. Bu sayede ileride bu yanan fotoğrafları görüp anlamlandıramayacak. Filmin sonlarında Leonard bir kağıdın arkasına Teddy’nin araba plakasını yazıyor ve artık karısını öldüren ve peşine düşeceği kişi Teddy oluyor.