27'ler Kulübü

Amy Winehouse'tan Kurt Cobain'e... 27 yaşında yaşamını yitiren genç sanatçıların hikayeleri

27'ler Kulübü, tamamı 27 yaşında ölmüş, çoğunlukla popüler müzisyen, sanatçı ve oyuncu kişilerin dahil olduğu bir listedir.

27'ler Kulübü dendiğinde akla ilk gelen isimler; Jimi Hendrix, Brian Jones, Robert Johnson, Janis Joplin, Jim Morrison, Kurt Cobain, ve Amy Winehouse gibi isimlerdir.

Bu nedenle, bu isimlerin ilginç ve bir o kadarda hızlı geçen hayat hikayelerini kısada olsa sizlerle paylaşmak istiyorum.


AMY WINEHOUSE (1983 - 2011)

27'ler Kulübü'nün "asi prensesi" Amy Winehouse, 1983 yılı 14 Eylül sabahı Southgate, Londra'da dünyaya geldi. İngiliz yahudisi bir ailenin kızı olan Amy, küçük yaşta müziğe olan ilgisiyle ve ailesinin de desteğiyle müziğe yönelerek, şarkıcı olma ve söz yazarlığı yapma yolundaki ilk adımlarını atmaya başladı.

Daha çok Soul, Jazz, R&B türlerinde şarkılar yazıp söyleyen Amy, 2003 yılında ilk solo albümü olan "Frank"i piyasaya sürdü ve hızlı bir şekilde kariyer basamaklarını tırmanmaya başladığı gibi uyuşturucu ve alkol kullanımında da bağımlılık basamaklarınıda bir o kadar hızlı bir şekilde çıkmaya başladı.

Devamında 2006'da yayımlanan "Back to Black" ile altı dalda Grammy Ödülü'ne aday gösterildi ve beşini kazanarak bir rekora imza attı.

O sırada özel yaşamında yaşadığı çalkantılar, uyuşturucu ve alkol gibi etmenler kariyerinin aksine psikolojik ve fizyolojik olarak düşüşünü hızlandırdı. Özellikle o dönemlerdeki erkek arkadaşı ve eski eşi Blake Fielder - Civil ile yaşadığı karışık ve toksik ilişki,bağımlılığının daha da artmasına neden oldu.

23 Temmuz 2011 sabahı hayata veda eden Winehouse, alkol zehirlenmesi sebebiyle ölmüştü. Ölümünün ardından geriye inanılmaz şarkılar bırakan Winehouse'un "Back to Black" şarkısı günümüzde hala dinlenme rekorları kırmaya devam etmektedir.


BRIAN JONES (1942 - 1969)

28 Şubat 1942 tarihinde İngiltere Cheltenham'da dünyaya gelen Brian Jones, efsanevi The Rolling Stones grubunun kurucusudur. Müzisyen bir anne ve babanın çocuğu olan Jones, küçük yaşlardan itibaren müziğe ilgi duydu. Jazz, Blues gibi müzik türlerine hayrandı. Uzun yıllar sokaklarda müzik yaparak beş parasız yaşadı.

The Rolling Stones grubunu kurduktan sonra ilk konserlerini 1962'de Londra'da verdiler. Jones, özel hayatında yaşadığı sıkıntılar, grup üyeleriyle yaşadığı anlaşmazlıklar ve uyuşturucu sıkıntıları sonucu gruptan oy birliği ile atıldı.

1969 yılında evinin havuzunda ölü olarak bulundu. Otopsisinin ardından ölüm sebebinin aşırı dozda uyuşturucu olduğu tespit edildi.


JIMI HENDRIX (1942 - 1970)

27 Kasım 1942 tarihinde Amerika'da dünyaya gelen James Marshall "Jimi" Hendrix, rock tarihinin gelmiş geçmiş en iyi gitaristi olarak bilinir. Küçük yaştan itibaren gitarı elinden bırakmayan Jimi Hendrix, para kazanmak için pek çok barda ve grupta çaldı. Sonrasında grup işinin kendisine pekte uygun olmadığına karar verince solo bir biçimde kariyerine devam etti.

1969'da kariyerindeki en büyük performansını Woodstock Festivali'nde verdi.

18 Eylül 1970 yılında Londra'daki Semerkand Hotel'inde ölü bulundu. Söylenenlere göre içki ve uyuşturucu üzerine içtiği barbitüratlar oksijensiz kalıp ölmesine sebep olmuştu. 2003 yılında Rolling Stone dergisi tarafından tüm zamanların en iyi gitaristi seçildi.


JANIS JOPLIN (1943 - 1970)

19 Ocak 1943 tarihinde Amerika'da doğan Janis Lyn Joplin, söz yazarı ve şarkıcı aynı zamanda "Çiçek Çocuklar" hareketinin yaygınlaştığı 60'lı ve 70'li yıllarda popüler olmuş bir isimdir.

Sıra dışı bir çocuk olan ve toplumla çatışma halinde olan Joplin, maruz kaldığı akran zorbalıklarından ve dışlanmışlık psikolojisinden kurtulmak için kendini müziğe vermiştir. Yirmili yaşlarında hippilere katılmış ve Amerika'yı gezmeye başlamıştır.

Müzik yaşamında solo ve popüler müzik grupları (Big Brother and the Holding Company) ile yaptığı çalışmalarla ismini duyurmuştur. Müzik kariyerinde yükseldikçe alkol ve eroin kullanımı da o derecede artış göstermeye başlamıştır.

1970 yılında Los Angeles'taki Landmark Hotel'deki ölümünün sebebi de aşırı doz eroin kullanımından kaynaklıydı. Geriye ise eşsiz sesi ile bıraktığı şarkılar kaldı.


ROBERT JOHNSON (1911 - 1938)

8 Mayıs 1911 tarihinde Mississippi'nin kırsal bölgelerinden birinde dünyaya gelmiş olan Johnson, diğer üyelere göre daha erken bir tarihte dünyaya gelip 27 yaşında öldüğü için 27'ler Kulübü'nün ilk üyesidir.

Çocukken geçirdiği bir hastalık sonucu görme yetisini tamamen kaybeden sanatçı, eşi doğum sırasında hayatını kaybedince kendini tamamen müziğe vermiştir.

İcra ettiği müziğin yanında çocukken ruhunu şeytana sattığına dair iddialar dönmüştür ve buna sebep olarak gitarının akordunun diğer gitarlardan çok farklı bir şekilde yapılmış olması gösterilmiştir.

Johnson, çalıştığı barın sahibinin eşiyle yaşadığı ilişki sonucunda barın sahibi tarafından zehirlenerek öldürülmüştür.

Eric Clapton, Keith Richards, Jimi Hendrix ve Led Zeppelin gibi ünlü müzisyenleri ve müzik gruplarını önemli ölçüde etkilemiştir.


JIM MORRISON (1943 - 1971)

8 Aralık 1943 tarihinde Florida'da dünyaya gelen James Douglas Morrison; şarkıcı, söz yazarı, besteci, şair ve The Doors grubunun kurucu üyesiydi.

Jim sinema öğrencisiydi ama müzik sevgisi sinemadan önce geldiği için okul arkadaşı Ray Manzarek'le söz yazarlığı ve vokalistliğini üstlendiği "The Doors" grubunu kurdu. İlk albümleriyle şöhrete kavuştular.

1971 yılında sevgilisiyle kaldıkları otel odasının küvetinde ölü bulunan Jim'in ölüm sebebi kalp yetmezliği olarak geçse de bu krizi tetikleyen şeyin uyuşturucu olduğu söylendi.


KURT COBAIN (1967 - 1994)

20 Şubat 1967 tarihinde Aberdeen, Washington'da doğan Kurt Cobain; Nirvana grubunun kurucusu, söz yazarı, vokali, ritim ve solo gitaristiydi.

"Grunge" müziğin en önemli temsilcilerinden olan Cobain, sorunlu ve yalnız bir çocukluk geçirdiği için kendini en iyi "punk-rock / grunge" türleriyle ifade ettiğini fark edince kendini müziğe adadı.

Müzik yapmak için beş parasız şekilde sokaklarda kalıp aç yattı, günlük işlerde çalışıp arada temizlikçilik yaptı. Sonrasında 1987 yılında resmi olarak Nirvana ile müzik kariyerine başladı.

İlk albümleri "Bleach"i 1989 yılında yayınlayan grup, 1991 yılında yayınladıkları "Nevermind" albümü ile müzik dünyasında inanılmaz bir çığır açtı. Özellikle "Smells Like Teen Spirit" parçası insanların kalplerinde ve çalma listelerinde sarsılmaz bir yer edindi.

Cobain aynı zamanda çocukluktan beri gelen alkol ve uyuşturucu bağımlılığıyla hayatına devam ediyor ve ciddi psikolojik problemler yaşıyordu. "Hole" grubundan Courtney Love'la evlendi ve bir kız çocukları oldu (Frances Bean Cobain). Sonrasında alkol ve uyuşturucu bağımlılığından kurtulmak için bir süre tedavi olsa da rehabilitasyon merkezinden kaçtı.

1994'te cesedi Seattle'daki evinin garajında bulunan Cobain, uzun namlulu tüfekle başını hedef almıştı ve kanında da yüksek miktarda eroin vardı. Ölümü hakkında her ne kadar hala intihar mı yoksa cinayet mi gibi çeşitli spekülasyonlar bulunsa da ölüm çeşidi intihar olarak kayıtlara geçti.