“40 Kere Maşallah” [1]

Tuluhan Tekelioğlu - 40'ında 40 kadın kitabı: bir inceleme

40’ında 40 Kadın 


“Hayat yaşla değil, yaşamakla anlaşılır.” Andre Gide

“En değerli danışmanımız, kendi hislerimizdir.” Jeanne d’arch

 40’ında 40 farklı kadın. Farklı mesleklerden, farklı  kökenlerden gelme…

Ve 40 farklı hikaye.

Evet, Tuluhan Tekelioğlu’nun “40’ında 40 Kadın” kitabından bahsediyoruz.

Kitap çıkmadan önce, 2010 yılında aynı adla bir belgesel çekilmiş. 40 kadın arasından 40 yaşında felç geçirip 8 ay yatağa bağlı yaşamak zorunda kalan Arzu Sandal’ın tavsiyesiyle kitap çıkarma projesi hayat geçmiş.

 

Peki Tuluhan Tekelioğlu kim? Önce buna bir bakalım. Wikipedia’ya göre:  

 

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümünü bitirmiştir. Tuluhan Tekelioğlu Paris Sipa Press'te gazetecilik hayatına başladı. Hürriyet gazetesinde çalıştığı sırada Kenya'daki Kakuma Mülteci Kampı'nda BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) yararına gönüllü hizmet etti ve edindiği deneyimleri yazı dizisi olarak gazetesinde yayınladı. 2001'de Cine5'te Başka Yerde Yok, 2001-2003 arasında Habertürk TV'de Tatlı Sert, TGRT kanalında Tuluhan'la Her Sabah programlarını hazırlayıp sundu. 2005-2006 arasında Kanal D sabah haberlerini hazırlayıp sundu. Kanal 1 televizyonu için Güzel 1 Gün adlı sabah haber kuşağını sundu. 2009'da TRT 2'de Boğaziçi'nden programını sundu. Sabah gazetesinde 2007 yılında Her Şeye Rağmen İkimiz adlı röportajları başlamıştır. Cumartesi günleri Sabah gazetesinde Her Şeye Rağmen İkimiz başlığı altında, genellikle evli çiftlerle röportajları yayınlanmıştır.”

 

Kitaptan benim seçtiğim hikayeler:

“40 yaşımda şunu öğrendim, beni mutsuz eden, beraber olmaktan keyif almadığım, bana hiçbir şey katmayan, bir de üzerine bana huzursuzluk veren insanları hayatıma sokmak istemiyorum. Hayatım çok kıymetli ve çok değerli”

(Moda tasarımcısı, 5 çocuk sahibi, ikinci evliliği olan , Çekmeköy’de outran Suzan Toplusoy)

“İçim kıpır kıpır. Uçmayı isteyen bir kelebek gibiyim. Uçup, aşmak, başarmak istiyorum.” (Türkiye Vücut Şampiyonu, bir çocuk annesi Nuray Edebali)

“Hayatım boyunca hiçbir zaman anne olmayı hayal etmedim. Çok iyi biliyordum ki benden anne olurdu ama iyi bir anne olmazdı.” (İki kez evlenmiş, iki kez boşanmış, Anadolu Hisarı’nda oturan PR danışmanı Şermin Topçu)

Hiç erkek arkadaşım olmadı. Aslında benim yüzümden olmadı. Kendimi tanımamamdan ya da ne istediğimi bilmediğimden değil. Gerçek aşkı yaşamak istememden dolayı…Kendimi kapattım. ( Eyüp Belediyesi Engelliker Bölümü Tiyatro Öğretmeni Nezahat Kalaycı)

Kitapta siz de kendinizle özdeşleştireceğiniz ya da hiç bilmediğiniz farklı hikayeler bulabilirsiniz.

 

Bu kitapla birlikte okuyabileceğiniz kitaplar:

-         Feministler Pembe Giymez Ve Diğer Yalanlar , Scarrlett Curtis

-         Yaşasın Kadınlar, Gülsüm Kav  

-         Kurtlarla Koşan Kadınlar, Clarissa P. Estes


[1] 41 Kere Maşallah deyimine referansla.

İncelenen kitap :Tuluhan Tekelioğlu, 40’ında 40 Kadın, A7 Kitap, 2017.