"5,3 milyar cep telefonu çöpe atılacak"

Gelecekte oluşacak yeni sorunlardan biri: E-atıklar.

Dünya Elektrik ve Elektronik Atık Forumu (WEEE), bu yıl 5,3 milyar cep telefonunun çöpe atılacağının tahmin edildiğini açıkladı.

Uzmanlar e-atıkların %20'den azının geri dönüştürüldüğünü söylüyor.

Bu araştırmaya göre birçok kişi eski telefonlarını geri dönüştürmek yerine evlerinde tutmayı tercih ettiklerini gösteriyor.

Dünya genelinde 16 milyar cep telefonu olduğu tahmin ediliyor ve Avrupa'dakilerin neredeyse üçte biri artık kullanılmıyor. Dünyada e-atıkların %17'sinden biraz fazlası geri dönüştürülüyor. Ancak Birleşmiş Milletler Uluslararası Telekomünikasyon Birliği, gelecek yıl bu oranı yüzde 30'a çıkarma hedefi belirledi.


WEEE Genel Müdürü Pascal Leroy “İnsanlar görünüşte değersiz olan bu unsurların aslında çok değerli olduğunu ve küresel düzeyde hep birlikte büyük miktarlar anlamına geldiğini fark etmiyor” dedi.

WEEE, araştırmalarının çamaşır makinelerinden, ekmek kızartma makinelerine, tablet bilgisayarlardan küresel yer belirleme sistemlerine elektrik ve elektronik atığın 2030 itibarıyla yılda 74 milyon tona çıkacağını gösterdiğini söylüyor.

E-atık sorunları bu kadar artmışken aklıma Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank'ın 14 Ekimde yaptığı açıklama dikkatimi çekti. Varank: Sık telefon değiştirmek Türkiye'nin ihtiyacı değil.

Peki kendimize şu soruyu soralım; gerçekten her yıl çıkan son model telefonları alıp sık sık telefon değiştirmek doğru mu?

Hürriyet haberin 5 Haziran 2020 yılındaki haberine göre Türk Telekom çalışanları 3 yılda, 18 ton elektronik atık toplayarak, geri dönüşüme katkı sağlamış. Bu girişimin tüm şirketler tarafından ve hatta devletler tarafından sürdürülebilir olması önemli.

Bizler bu sorun için neler yapabiliriz?