8 Adımda Yeme Farkındalığı

''Yeme Farkındalığı''nın tanımına ve adımlarına gelin birlikte bakalım.


Mindful Eating olarak bilinen yeme disiplini, dilimize ''dikkatli yeme, yeme farkındalığı, farkındalıklı yemek, bilinçli beslenme'' olarak çevrilir. 


Peki yeme farkındalığı nedir?

Farkındalık; duygularınızı, düşüncelerinizi ve bedensel duyumlarınızı sakince kabul ederken şimdiki ana odaklanmak anlamına gelir. Dr. Cheung, "Farkındalığın ilkeleri dikkatli yeme için de geçerlidir ancak dikkatli yeme kavramı bireyin ötesine geçer. Ayrıca, yediğiniz şeyin dünyayı nasıl etkilediğini de kapsar. Biz tam sağlık için yiyoruz," diyor. Bu, esasen, gıda ürünlerinin sürdürülebilirliğinin yanı sıra gıdaların yararlarını ilk kez dikkate alan 2015 yılında önerilen ABD Diyet Yönergeleri'nin geliştirilmesini sağlayan konseptle aynıdır.

İdeal, dikkatli yemek seçimleri, meyve, sebze, kepekli tahıllar, tohumlar, kabuklu yemişler ve bitkisel yağlar merkezli Akdeniz diyetine benzese de teknik, çizburger ve patates kızartmasına da uygulanabilir. Bu tip yağlı hızlı tüketim gıdalarını, ne yediğinize gerçekten dikkat ederek daha az tüketmeye çalışın. Özünde, dikkatli yemek satın alırken, hazırlarken, servis ederken ve tüketirken yemeğinize tamamen dikkat etmek anlamına gelir. Bununla birlikte, bu uygulamayı benimsemek, yemeklere ve atıştırmalıklara yaklaşımınızda birkaç değişiklikten fazlasını gerektirebilir.


Yeme Farkındalığı için 8 Adım

1. Alışveriş listenizle başlayın. 

Listenize eklediğiniz her öğenin sağlık değerini göz önünde bulundurun ve alışveriş yaparken anlık satın almalardan kaçınmak için buna bağlı kalın. Sepetinizin çoğunu manav bölümünde doldurun ve işlenmiş gıdalarla dolu olan orta koridorlardan ve promosyon bölümlerindeki cips ve şekerlerden kaçının.


2. Masaya iştahla gelin.

Açken değil. Öğün atlarsanız, midenize bir şey almak için o kadar hevesli olabilirsiniz ki ilk önceliğiniz yemeğinizin tadını çıkarmak yerine boşluğu doldurmak olur.


3. Küçük bir porsiyonla başlayın. 

Tabağınızın boyutunu dokuz inç (22 cm) veya daha azıyla sınırlamak yararlı olabilir.


4. Yemeğinizin değerini bilin. 

Her şeyi, yemeği masanıza getirmek için gereken herkesi düşünmek için yemeye başlamadan önce bir veya iki dakika duraklayın. Lezzetli yemeklerin tadını çıkarma fırsatı ve bu yemeğin tadını çıkardığınız insanlar için sessizce minnettarlığınızı ifade edin.


5. Tüm duyularınızı yemeğe getirin. 

Yemeğinizi pişirirken, servis ederken ve yerken renk, doku, aroma ve hatta onları hazırlarken farklı yiyeceklerin çıkardığı seslere dikkat edin. Yemeğinizi çiğnerken, tüm malzemeleri, özellikle baharatları tanımlamayı deneyin.


6. Küçük ısırıklar alın. 

Ağzınız dolu olmadığında yemeğin tadına bakmak daha kolaydır. Yemeğinizi ısırıklarınız arasında yerine geri koyun.


7. İyice çiğneyin. 

Yemeğin özünü tadana kadar iyice çiğneyin. Yiyeceğe bağlı olarak her lokmayı 20 ila 40 kez çiğnemeniz gerekebilir. Ortaya çıkan tüm tatlara şaşırabilirsiniz.


8. Yavaş yiyin. 

Yukarıdaki tavsiyeye uyarsanız, yemeğinizi bitirmezsiniz. Masadaki arkadaşlarınızla sohbet etmeden önce en az beş dakikanızı farkındalıklı yemeye ayırın.