Beyaz Ekmeğin Suçu Ne?

İnsanlar neden beyaz ekmek yemekten kaçınıyor? Beyaz ekmek yemek kilo almaya sebep olur mu? Eğer siz de bu soruların cevabını merak ediyorsanız, beyaz ekmeğin etkilerini beraber inceleyelim.

Beyaz Ekmeğin Besin Değeri

Yaklaşık olarak 100 gram beyaz ekmek,

-265 kalori,

-52.8 gram karbonhidrat,

-2.3 gram lif,

-8.1 gram protein içerir.

Beyaz ekmek kalori içeriği ile değil, içerdiği yüksek karbonhidrat ve düşük lif oranı sebebiyle düşük besin değerine sahiptir.

Lif, bir karbonhidrat çeşidi olup vücut tarafından sindirilemez. Yani, lifler insan vücudunda yapıtaşlarına ayrılamaz ve kandaki şeker miktarına doğrudan etkide bulunmaz. Bu sebeple lif tüketimi, sağlıklı beslenme alışkanlıklarının bir parçasıdır. Lif yönünden zengin besinler tüketilmelidir.

Yaklaşık olarak 100 gram tam buğdaylı ekmek,

-223 kalori,

-39.2 gram karbonhidrat,

-7.85 gram lif ve,

-11.8 gram protein içerir.

İki çeşit ekmek dilimi karşılaştırması ile neden esmer renkli, bol tahıllı ve yüksek lif içeriğine sahip ekmek çeşitlerini tercih etmeniz gerektiğini görebilirsiniz. Esmer un çeşitleri daha az karbonhidrat ve yüksek lif oranı ile öne çıkarlar. Aynı zamanda lif miktarı yüksek besinler, kalın bağırsak hareketini arttırır ve rahat bir sindirim sağlar.

Beyaz Ekmek Kilo Aldırır Mı?

Aslında kesin olarak kilo almanıza ve kilo kaybetmenize yardımcı olan herhangi bir besin grubu yoktur. Beyaz ekmek kilo vermenize yardımcı olmaz, sindirimi zorlaştırır ve porsiyon kontrolü yapılmazsa kilo artışına kolayca sebep olur.

Ekmeği Hayatınızdan Çıkarmayın!

Kimi durumlarda, diyet adı altında insanların ekmeği öğünlerinden tamamen çıkarttığını veya ekmek tüketimini sınırladığını duymuş olabilirsiniz. Hatta bu durumun temel sebebi olarak ekmeğin çok fazla karbonhidrat içermesi gösterilir. Maalesef ki bu davranış da bir çeşit mitlerden bir tanesidir.

Doktorunuz tarafından önerilmediği sürece ekmeği tamamen diyetinizden çıkarmanız veya aşırı sınırlamanız yanlış bir tutum olabilir. Vücudun tıpkı diğer besin türlerine olduğu gibi karbonhidrata da ihtiyacı vardır.

Elbette, beyaz ekmeği hayatınızdan çıkarın! Fakat esmer unlu ve çok tahıllı ekmekleri öğünlerinize ekleyin.

Her bireyin günlük alması gereken karbonhidrat değeri farklıdır. Ayrıca, diyetinizde ekmek tüketimini sınırlandırıp yulaf ezmesini daha fazla yiyorsanız, bu yine sizin tercihinizdir.

Beyaz Ekmek Sağlığa Zararlı Mı?

Vücudunuzun ihtiyaç duyduğu makro besin öğeleri, günlük beslenme tarzınızı oluşturur. Diyetiniz; yaşınıza, kilonuza, günlük aktivite durumunuza vb. durumlara göre değişiklik gösterir. Yapılan klinik araştırmalar sonucunda beyaz ekmeğin vücuda herhangi bir yararı bulunmamıştır. Benzer şekilde, beyaz ekmek tüketiminin karın bölgesinde yağlanmayı arttırdığı kanıtlanmıştır (Serra-Majem & Bautista-Castaño, 2015).

Beyaz ekmek, kan şekerini ani bir şekilde arttırır. Benzer doğrultuda kan şekerinin hızlı bir şekilde düşmesine sebep olur. Beyaz ekmek, kan şekeri üzerinde dengeleyici bir etkiye sahip değildir. Yani beyaz ekmek tüketimi ile kısa süre içerisinde açlık hissi oluşur.

Sağlıklı Beslenmek Üzerine

Besinler hakkında konuşurken sağlıklı ve sağlıksız besinler olarak iki çeşit ayrım yapabilirsiniz. Sonuç olarak beyaz ekmek, sağlık profesyonelleri tarafından tavsiye edilmeyen ve sağlıksız kategorisinde yer alan bir besindir.

Unutmayın ki sağlıklı bir besin olmasına rağmen ihtiyacınız olandan fazlasını tüketmeniz ile birlikte kilo artışı kaçınılmazdır. Günlük ihtiyacınız olan kaloriden fazlasını almanız vücudunuzda yağ olarak depolanır. Bu da demektir ki, porsiyon kontrolü yaparak sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmeniz bir ihtiyaçtır.

Siz de düşüncelerinizi yorumlarda bizlere iletebilir ve içeriği paylaşarak destek olabilirsiniz.

Kaynakça:

Lee, B., Woleve, T. Effect of glucose, sucrose and fructose on plasma glucose and insulin responses in normal humans: comparison with white bread. Eur J Clin Nutr 52, 924–928 (1998). https://doi.org/10.1038/sj.ejcn.1600666

Serra-Majem, L., & Bautista-Castaño, I. (2015). Relationship between bread and obesity. British Journal of Nutrition, 113(S2), S29-S35. doi:10.1017/S0007114514003249