ABD'li Basketbol Yıldızı Hapis Cezasına Çarptırıldı

ABD'li basketbol yıldızı Brittney Griner uyuşturucu suçlamasıyla yargılandı.

Rus mahkemesi, ABD'li basketbol yıldızı Brittney Griner'ı uyuşturucu suçlamasıyla dokuz yıl hapis cezasına çarptırdı.

31 yaşındaki Griner, esrar yağına sahip olduğunu kabul etti ancak mahkemeye "masum bir hata" yaptığını söyledi.

Ancak mahkeme, onu kaçakçılık ve uyuşturucu bulundurmaktan mahkum etti ve savcılar tarafından önerilen azami cezaya yakın bir cezaya çarptırdı.

Griner, çifte Olimpiyat altın madalyasına sahip ve dünyanın en iyi oyuncularından biri olarak kabul ediliyor.

Şubat ayında Moskova yakınlarındaki bir havaalanında, bagajında ​​esrar yağı içeren vape kartuşları bulunduğunda gözaltına alındı. ABD'nin sezon dışında kulüp basketbolu oynamak için Rusya'ya gelmişti.

Kısa bir süre sonra, Rusya Ukrayna'yı işgal etti ve davası ABD ile Rusya arasındaki yüksek profilli diplomasiye konu oldu.

ABD Başkanı Joe Biden, cezayı "kabul edilemez" olarak nitelendirdi.

Bu arada ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, "Rusya ve haksız yere gözaltına alan herhangi bir ülke, yurtdışında seyahat eden, çalışan ve yaşayan herkesin güvenliği için bir tehdit oluşturuyor." dedi.

Griner, mahkeme salonundan kelepçeli olarak çıkarılırken, Reuters haber ajansı Griner'ın "Ailemi seviyorum" dediğini aktardı.

ABD ve Rusya, olası mahkum takasını tartışırken, oyuncunun parmaklıklar arkasında ne kadar süre geçireceği belli değil.

ABD medyasında yer alan haberler, hapisteki Rus silah kaçakçısı - Ölüm Taciri olarak bilinen Viktor Bout'un anlaşmanın bir parçası olarak Washington tarafından Rus makamlarına devredilebileceğini öne sürüyor.

Griner'in savunma ekibi, Moskova yakınlarındaki Khimki'deki mahkemenin Perşembe günkü kararına itiraz edeceklerini söyledi.

Griner, gözaltına alındığı ilk saatlerde ne haklarına ilişkin bir açıklama ne de bir avukata erişim hakkı alabildiğini ve iletişim kurmak için telefonunda bir çeviri uygulaması kullanmak zorunda kaldığını da sözlerine ekledi.


KAYNAK: BBC