ACT Sınavı Nedir?

Amerika'da eğitim görmek isteyenler için ACT sınavı hakkında bilgiler ve tavsiyeler

ACT uluslararası geçerliliği olan bir üniversite giriş sınavıdır. ABD'de daha çok kağıt üzerinde yapılırken ABD dışındaki ülkelerde bilgisayar üzerinden yapılan çoktan seçmeli bir testtir. ACT sınavı ACT, Inc tarafından hazırlanır. Sınav üç saat sürer. Eğer "Writing" denilen yazma kısmından test olmayı seçerseniz bu süre uzayabilir.

ABD için konuşacak olursak ACT (ve diğer üniversite testi olan SAT) çoğu üniversitede zorunlu tutulmamaktadır. Ancak yine de öğrencilerin iki testten en az birini olması önerilmektedir.

ACT puanınızla birlikte not ortalamanız, ders dışı aktiviteleriniz, referans mektuplarınız ve kişisel kompozisyonunuz gibi birçok etken dikkate alınır.

ACT Sınavı Hangi Bölümlerden Oluşur?

İngilizce Bölümü

Dilbilgisi ve üslup ile ilgilidir. 75 soruya 45 dakika verilir.

Matematik Bölümü

Hesap makinesi kullanımına izin verilir. Daha fazla bilgi için Calculator Policy (act.org) linkine bakabilirsiniz.

60 soru için 60 dakikanız vardır.

Okuma Bölümü

Paragraf kısmıdır ve 40 soru için 35 dakika verilir. Çeşitli alanlardan 4 paragraf içerir.

Bilim Bölümü

Açıklamalar, tablolar, grafiklerden oluşur ve ezberden çok bilimsel yorumlama ile ilgilidir. 40 soru için 35 dakikanız vardır.


ACT Sınavına Ne Zaman Girmeliyim?

Sınava 9. sınıftan itibaren istediğiniz zaman girebilirsiniz. Daha rahatlıkla yapabilmek açısından 11. sınıfın son dönemleri ya da 12. sınıf sonbahar dönemi önerilir. ACT sınavını aynı yıl içinde tekrar yapabilirsiniz.

SAT her yıl eylül, ekim, aralık, şubat, nisan, haziran ve temmuz aylarında mevcuttur. İstanbul, İzmir, Bursa, Eskişehir, illerinde test merkezleri bulunmaktadır.

SAT Sınavı Notlandırma Sistemi Nasıl?

Sınavda her bir bölüm 36 puandır ve 4 bölümün ortalama puanı alınıp 36 üzerinden değerlendirilmektedir.

Sınavda yanlışlar doğruları götürmez. Boş bırakmamak tavsiye edilir. Her soruda 4 şık olduğundan en az %25 şansınız var. Sadece Matematik bölümünde 5 şık verilir.


Sınav Saat Kaçta Başlıyor? Kaçta Bitiyor?

Sınav saat 08.00'de başlamaktadır. Bilgisayardan yapılacağı için kodlama yapmanız gerekmez. Saat 12.30 civarı sona erer.

Test merkezinde 07.45'te olmanız gerekir ve 08.00'den sonra kapılar kapanır, içeri kimse alınmaz.

Bazı test merkezlerinde bu saat değişebilir. Mesela benimki saat 13.30'da başlamıştı.

ACT Sınav Ücreti Ne Kadar?

SAT sınavı 100 Amerikan doları civarındadır fakat değişiklik gösterebilir.

ACT Sınavına Nasıl Kayıt Olurum?

ACT'nin internet sitesinden hesap oluşturup orada kayıt olabilirsiniz.

Dashboard - MyACT

ACT Sınavına Nasıl Çalışırım?

Youtube videoları ve çalışma kitapları yeterli olacaktır. Daha rahat çalışmak için bu konuda ders veren öğretmenler de bulunabilir.

Kitap olarak ACT'nin kendi çalışma kitabı en iyi kaynaktır. Linki aşağıda:

The Official ACT Prep Guide 2020 – 2021: (Book + 5 Practice Tests + Bonus Online Content) (Kapak Değişebilir) : ACT: Amazon.com.tr: Kitap

Ücretsiz Kaynaklar

Youtube'da SupertutorTV ile çalışmanızı öneririm. Çok güzel tavsiyeler ve ipuçları vermekle birlikte Amerika'da ünevirsite hazırlık süreciyle ilgili çok değerli bilgiler paylaşır.

ACT® Test Timer: Mock Proctor With Breaks and Clock! - YouTube


ACT'nin kendi sitesinde ve bazı başka sitelerde ücretsiz deneme bulunmaktadır. Sınava en iyi hazırlanma yolu, olabildiğince gerçekçi koşullarda deneme yapmaktır. Denemeleri bilgisayar üzerinden çözebilirsiniz. Linki:

Free Official ACT® Practice Tests (act-et.org)

Free Practice Tests for the ACT [2022] | Test-Guide


Çalışmaya başlamadan önce SAT ve ACT sınavını çözüp hangi sınava hazırlanacağınızı bu sınavlardan aldığınız notlara göre karar vermek en iyisidir. Ben bu tavsiyeyi almadan direkt SAT için çalıştım ve bir gün ACT'yi denedikten sonra onun benim için daha kolay olduğunu biraz geç fark etmiş oldum. Kaynak almadan ve zamanınızı adamadan önce kendinizi birer denemeyle test etmenizi öneririm:)