Adım Adım Başarı Yolu: Deneyim Kazanmanın Önemi

Bu yazımda deneyim kazanmanın önemi ve sağladığı yararlardan bahsettim. Nasıl deneyim kazanabiliriz?

Rekabetin yoğun olduğu iş dünyasında, yalnızca teorik bilgiler edinmek, çeşitli kurslardan sertifikalar almak yeterli olmayacaktır. Teorik bilgi ve uygulama yeteneğinin harmanlanması önem taşımaktadır. Teorik bilgileri deneyimle taçlandırmak bizlere kariyer basamaklarında hız yakalamaya, diğerlerinden ayrışmaya ve hedeflerimize ulaşmada kolaylıklar sağlamaktadır.

Başta hiç yapmadığınız ya da ilk defa yapacağınız şeyler korkutucu ve endişelendirici gelse de deneyim kazandıkça bu endişeler yerini güzel hislere bırakacaktır.

Sadece iş dünyasında değil hayatın her alanında deneyim kazanmak motive edici ve özgüveni arttırıcı bir unsurdur.

Deneyim Kazanmanın Önemi

1- Mesleki Özgüven

Deneyim kazanmaya bağlı olarak artan mesleki özgüven kendinizi iş hayatında nasıl konumlandıracağınıza dair fikirler verir hedeflerinizi netleştirmenizi sağlar.

2- Network Zenginliği

Deneyim kazandıkça network ağı genişleyecek birçok insanla tanışma fırsatı, işbirliği içinde olmak ve referans edinme ihtimalleri artacaktır. Bu da kuşkuşuz iş arama zorluğunu hafifletecektir.

3- Problemlerle Başa Çıkma Yeteneği

Her yeni deneyim, farklı açılardan bakabilmeyi ve problem çözme yeteneğini geliştirir. Yaşanabilecek olumsuzluklar karşısında bir reaksiyon alabilmeyi ve sorunu ortadan kaldırabilecek yetenekleri edinmeye yardımcı olur.

4-Sorumluluk Duygusu Yaratır

Nihayetinde her iş bir sorumluluktur dolayısıyla deneyim kazanmak sorumluluk alabilme ve alınan sorumluluğu tamamlayabilme yeteneğini geliştirecektir.

5- Kişisel Gelişimi Destekler

Deneyimle birlikte kişi yeni şeyler öğrenir, mevcut durumunu daha iyi gözlemler, kendisini tanır, böylelikle özgüvenini arttırır ve iletişim becerilerini geliştirir.


Peki Deneyim Kazanmak İçin Hangi Adımlar Atılmalı?

Bu adımların başında staj yapmak, çeşitli sektörlerde görev almak, gönüllülük çalışmalarında bulunmak ve hedeflenen sonuçlara hızlı ulaşabilmek için bu tarz programlardan yararlanmak oldukça önemlidir.

Bu Tarz Programlara Ulaşmak İçin Neler Yapmalıyız? Nasıl ulaşırız?

Linkedln: Bu tarz platformların başında gelir. Çevrimiçi ve yüzyüze olmak üzere çeşitli iş/staj/deneyim fırsatları sunar. Eğitim, sertifika, iş ve staj ilanları olmak üzere çok sayıda ilan paylaşılır ve buradan kendinize uygun olan yerlere başvurularda bulunabilir, deneyim kazanmak adına adım atabilirsiniz.

Üniversitenizdeki Öğrenci Toplulukları: Üniversitelerde ilgi alanlarınıza göre çok sayıda öğrenci topluluğu bulunur. Öğrenci topluluklarında görev almak hem iletişim yeteneklerinizi hem de üniversite içerisinde çevre edinmenize katkı sağlar. Ekip çalışmaları, küçük çaplı projeler, eğlenceli etkinliklerin içerisinde yer almanız sizleri üniversite yaşamında öne çıkarmakla kalmayıp, keyifle okumanıza yardımcı olur. Dolayısıyla mezuniyet sonrası süreçlerde de fark yaratmanızda etkili olur.

Kariyer Gelişimi Hesapları: Bu tarz hesaplar instagram veya diğer sosyal ağlar üzerinden kariyer gelişimine yönelik içerikler üretirler. Kariyer fırsatlarını takipçi kitleleriyle buluştururlar ve buralardan ilgi alanlarınıza uygun ilanları görüntüleyebilir, isteğinize uygun pozisyonlara başvuru yapabilirsiniz.

Ücretsiz Eğitimler Düzenleyen Dernek ve Kuruluşlar: Yine çevrimiçi ve yüz yüze olmak üzere çok sayıda eğitimler düzenleyen hatta çoğundan sertifika alabileceğiniz birçok dernek ve kuruluşlar var. Birden fazla alanla ilgili eğitimler düzenliyorlar, ilgilendiğiniz eğitimlere başvurarak kendinizi geliştirme ve bilgi sahibi olma fırsatı yakalayabilirsiniz. Bu tarz dernek ve kuruluşların web sitelerini, instagram adreslerini ve diğer sosyal ağlarını takip ederek güncel ve faydalı eğitimlere katılabilirsiniz.

Bütün bu süreçleri bir görselle anlatmam gerekirse:

Teoriden pratiğe uzanan deneyim kazanma sürecini bir kelebeğin yaşam döngüsüne benzettim.

Özetle deneyim kazanmak, kişiyi zenginleştiren ve donanımlı hale getiren bir faaliyettir. Kişinin deneyim kazanması özgüveni arttıracak ve kaygıyı hafifletecektir. Bu da şüphesiz sürekli gelişimin kapısını açacaktır. Süreç bazen can sıkıcı veya zor olsa da hayat uzun bir yolculuk olduğundan karşılaşabileceğimiz her konuda deneyim sahibi olma isteğimiz ve ihtiyacımız yaşadığımız müddetçe bizimle birlikte olacaktır...