Başarıya Giden Yol CV Hazırlama

Kariyeriniz için ihtiyacınız olan tek şey, başarılı bir cv hazırlama.


Özgeçmiş başvurularınızda sizin eğitimlerinizi, deneyimlerinizi, bilgilerinizi ve başarılarınızı içeren bir belge kapsamındadır. Bu belgeyi doğru ve etkili bir şekilde sunmak sizi diğer insanların önüne çıkarır ve istediğiniz kariyere ulaşmanızı sağlar.




Peki, etkili bir özgeçmiş nasıl hazırlanır? Bunun için birçok adım vardır, işte bu adımlar:

1. Kişisel Bilgiler

Kişisel bilgilerin kısmında sizi kısaca tanıtan kim olduğunuzu tanıtan kısımdır. Bu bölümde yer alması gerekenler şu şekildedir:

· Ad Soyad: tam adınız ve soyadınız.

· İletişim adresi bilgileri: telefon numaranız ve profesyonel olarak kullandığınız bir e-posta adresiniz , e-posta adresinizi ad ve soyadın şeklinde olması ciddiyetini gösterir.

· Profil resmi: profesyonel bir şekilde çekilmiş bir fotograf cv olması gerekir, manzaraya karşı izlenmiş veya selfie şeklinde olan fotoğraflı cvnin olmamasına dikkar edilmeli.

· Adres: adresinizi tam adres şeklinde değil de şehir olarak belirtmeniz gerekir örneğin Ankara gibi veya şehir ilçe şeklinde.

· Sosyal medya hesabı: buradaki önemli nokta instagram veya tiktok gibi platformlardan çok iş arama platformu olan linkedln hesapların paylaşmaktır insan kaynakları uzmanı bağlantıya girdiğinizde sizin linkedln hesabına geçmeli.

2. Ön Yazı

Cv'nizin en üst kısmında yer alır. Bu kısım sizin Cv'nizin özeti niteliğindedir. Uzmanlık alanlarınızın sahip olduğunuz yetenekler veya öne çıkarmak istediğiniz beceriler bu kısımda yer alır.Uzun cümlelerden kaçının 3-4 cümle size yeterli olacaktır. Pozisyona uygun yetenek ve bilgilerinizi yazmalısınız, bu yazı başvurulan pozisyona uygun olmalıdır. Yetenek ve becerilerinizi farklı bir yazı tipiyle yazmak dikkat çekecektir.


3. Eğitim

Burada mezun olduğunuz okullar eğitim veya devam eden okullarınızın kronolojik olarak belirtmeniz gerekir. En üst sırada son mezun olunan okul olmalıdır. Mezun olunan Okul, bölüm adı mezuniyet dereceniz varsa akademik başarılarınızı yazmalısınız. Diploma notunuzu veya mezuniyet tarihinizi belirtmek istemiyorsanız belirtmeyebilirsiniz.

4. Deneyim

İş deneyimlerinizi de eğitim hayatınız gibi kronolojik sıraya göre yazmalısınız. Her iş deneyimi için çalıştığınız yer,firmadaki pozisyonunuz, çalışma süreniz ay yıl olarak yazılması gerekir. pozisyondaki görev ve sorumluluklarınızı belirtmelisiniz,eğer mümkünse sayısal veriler kullanılabilir örneğin şirketin cirosunu geçmişe göre %15 artmasına katkı sağladım gibi. Deneyim bölümünde işveren veya insan kaynakları uzmanına beceri ve deneyimlerinizi ilginizi çekecek şekilde sunmalısınız.

5. Yetenekler ve Beceriler

Bu bölümde eğitim ve iş yaptığınızda önce tamamladıklarınızı ve bu dönemleri daha belirtmeniz gerekir; bu bölümde yer alan yer almalı

· Teknik özellikler: Bildiğiniz bilgisayar programları yazılım bilgisi vb.

· Dil bilgisi: Bildiğiniz diller ve dil seviyenizi burada belirtmeniz gerekir önemli olan nokta a1 düzeyinde yani sizin mesleki kariyerinizde kullanılamayacağız yetkinliği burada kaydetmemeniz gerekir.

· Sosyal beceriler: Takım çalışması, yönetim, zaman yönetimi, kriz yönetimi gibi beceriler burada yer almalıdır.

6. Projeler ve Sertifikalar

Mesleki olarak aldığınız sertifikaları veya katıldığınız projeler burada yer almalıdır.

·        Projelerde projenin konusu aldığınız görevler ve başarılar yer almalıdır.

·        Sertifikalar kurumu adı, aldığınız eğitimin adı aldığınız tarih yer almalıdır.

7. Hobiler

Bu kişinin profesyonel kalmasıyla birlikte boş zamanlarınıza ne seçmeli, nasıl zaman harcayacağınızı yazmalısınız. Klasik olarak kitap okuma, yürüyüş yapmak yerine tuval çalışması, başlangıç ​​seviyesi yoga vb. Şeyler yazmak ve yapmak yazılabilir.

8. Referanslar

İş başvurularında talep edilen önemli bir kısımdır. Burada referanslar bölümüne direkt referansı yazmak yerine “talep detayları” yazmak yeterlidir. İşveren veya insan kaynakları uzmanından referanslarınızı istediğinizde isim ve iletişim bilgilerini onay alarak paylaşabilirsiniz.

Öneriler ve İpuçları

· Cv'nizin kısa ve öz olmasına dikkat edin 1-2 sayfa yeterli olacaktır.

· Düzenli, temiz bir görünüm ve okunabilir bir yazı tipi olması gereklidir tablo ve grafiklerden kaçınılmalıdır.

· CV'nizi başvurduğunuz pozisyonlara göre revize ederek uygun beceri ve deneyimlerinizi yazın. Farklı alanlarla ilgileniyorsanız pozisyonlara uygun CV hazırlayın.

Bu önerileri takip ederek etkili bir özgeçmiş hazırlayabilir iş başvurularınızda öne çıkabilirsiniz.