Ağ Toplumunda Yeni İletişim Ortamları Bulut Bilişim
Ağ toplumunda yeni iletişim ortamları bulunur.Peki bunların başında gelen bulut bilişim kavramı nedir?
Bulut Bilişim, bir web sitesine giren her bir ziyaretçinin otomatik olarak tek bir veritabanından yaratılmış bu sitenin kendine özel versiyonuna ulaşmasını sağlar. Metnin dili, içerikler, reklamlar ve tüm öğeler özelleştirilebilir.
Geleneksel medyanın temel sorunu, yeni bir medya ürününün nasıl üretileceği iken, yeni medyanın temel sorunu, halihazırda var olan ürünlere nasıl ulaşılacağıdır. Artık yeni medya, Monavich'in bahsettiği, halihazırda var olan ürünlere ulaşmanın temel mesele olduğu aşamayı çoktan geçmiştir. Özellikle web teknolojilerindeki hızlı değişimler, bu ortamı kullanmayı ve bu ortamda yayın yapmayı oldukça kolaylaştırmış, uzman olmayan insanların da çok fazla teknik bilgi sahibi olmadan internette yer almalarını olanaklı kılmıştır. Blog yazarlığı, video paylaşımının mümkün olması, sosyal ağlar, video ve fotoğraf paylaşım ortamları (Facebook, Twitter gibi) buna örnek olarak gösterilebilir. İşte bu yeni aşamaya "bulut bilişim" ve "bulut bilişim" kavramları eşlik eder.
Bulut kavramı bir metafordur ve internetin değişen yapısı ile yeni işlevini tanımlamak için kullanılır. "Bulut Bilişim", internetin bilgisayar ihtiyaçları için kullanımıdır.
Ray Bragg'a göre bulutun arkasındaki temel kavram, "web uygulamaları"dır. Pek çok kişi, web bulutuna göç etmeyi, kendi sunucu çiftliklerini kurmaktan daha ucuz bulmaktadır. Bulut bilişim, insanlar için bilgisayarsız masaüstüdür. Geleneksel masaüstü bilişiminde kullanıcılar, yazılım kopyalarını kendi kişisel bilgisayarlarına kurarak kullanır; bu yazılımlarla oluşturulan dökümanlar yine o kişisel bilgisayarda depolanır. Bu dökümanlara network üzerinden başka bilgisayarlardan ulaşılabilse de, network dışındaki bilgisayarlardan ulaşılmaz. Miller, bu yapıyı "bilgisayar merkezli" diye tanımlar.
Bulut bilişimle, yazılım programları kullanıcının kişisel bilgisayarında kurulu değildir. İnternet üzerinden ulaşılabilen sunucularda depolanır ve kullanıma hazırdır. Kişisel bilgisayarlar bozulsa bile, sunuculardaki yazılımlar başkaları için kullanılabilir durumdadır. Belgeler, internet üzerinden erişebilen sunucularda depolanır; yetkilendirilen kullanıcılar bu dökümanlara ulaşmakla kalmaz, bunları değiştirebilir. Daha da önemlisi, birden fazla kullanıcının aynı anda aynı döküman üzerinde birlikte çalışma imkânı da vardır. Miller, bu yapıya "belge merkezli" der. Artık bir belgeye ulaşırken hangi bilgisayarın kullanıldığının bir önemi yoktur.
John Khoton, bulut bilişimin üç ana bileşeninden bahseder. Bunlar, hizmete yönelik mimari, grid bilişim ve Web 2.0'dır (Web 2.0, işbirliğini kolaylaştıran web tabanlı topluluklara yönelik bir platformdur).
Web tabanlı araçlar ve uygulamalar, sanki kullanıcıların kendi bilgisayarlarına yüklenmiş gibi, bir web sunucusu üzerinden kullanılabilmektedir. Google uygulama ailesi, bulut bilişime bu bağlamda iyi bir örnek olacaktır.