Ağaçlar Yer Değiştirebilir Mi?

Ağaçların bulundukları yerlerini değiştirmelerine yardımcı olabiliriz.

Bilinenlere göre bitkilerin diğer canlılar kadar gözle görülebilen bir hareket kabiliyetleri olmamakla birlikte ağaç transplantasyon yöntemiyle bunu mümkün hale getirebiliyoruz.

Bitkilerin ışığa yönelimleri ya da başka çeşitli tepkileri olduğunu biliyoruz ancak burada bahsettiğimiz yer değiştirme şekli, bitkinin köküyle birlikte bulunduğu ortamdan başka bir ortama dikilmesi işlemiyle gerçekleştirilmekte. Bu yöntem her bitki için uygulanabilir ancak başarı oranı bitkinin türü, kök durumu ve yaşı gibi faktörlere bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Ağaç plantasyonu gerekli durumlarda yapılmaktadır.

Ağaç transplantasyonuna yoğun kentleşme ve doğanın sıkıştırılması gibi durumlarda bitkinin daha sağlıklı yaşayabilmesi için ihtiyaç duyulmaktadır. Bu işlemin sağlıklı gerçekleştirilebilmesi için ciddi bir özveri gerekmektedir. Bu noktada gerekli temel kurallar ve teknik koşulların sağlanması oldukça önem taşımaktadır.

Ağaç transplantasyonu aşamaları:

-Ön hazırlık

-Söküm

-Nakil

-Dikim

-Dikim sonrası bakım

Ön hazırlık aşamasında yaprak ve kök budamaları düzenli olarak yapılmalıdır. Ağacın topraklı kök çapı alınarak dikilecek arazide yeri işaretlenir. Söküm sırasında kök ve toprak kütlesinin zarar görmemesi için özel jüt bezi ve çemberler ile balyalanarak sağlam hale getirilir. Daha sonra ağacın özelliklerine uygun mekanik ağaç taşıyıcıları yardımı ile ortamından alınıp önceden hazırlanan yeni ortamına dikimi gerçekleştirilir. Dikim sonrasında ise ağaç en az üç noktadan kazıklarla sarılıp sabitlenmelidir.

Transplantasyonu gerçekleştirilen ağacın türüne, yaşına, kök özelliklerine ve işlem sırasında gösterilen özene bağlı olarak yeni ortamına adapte olma durumu gözlemlenir.