Ağaçtan Heykeller

Heykel mi yoksa ağaç mı? Gördüklerinizden sonra kararı siz verin!

Heykele dönüşmüş ağaçlar desem, zihninizde nasıl bir imge canlanırdı? Ağaçlar ve ilginç tasarımlar beni her zaman çok heyecanlandırıyor. Tek başlarına bile muhteşem olan ağaçların ilginç kullanımlarını sizlere aktarmak için buradayım. Bu yazıda; dikkatlerinizi, heykeltıraş ve aynı zamanda iyi bir marangoz olan Patrick Dougherty’nin heykel ağaç tasarımlarına çekmek istiyorum.

Ağaç dallarından oluşan muazzam strüktürler ortaya koyan Dougherty, ağaçlara olan ilgisini çocukluğunun Kuzey Karolayna ormanlarında geçmesine bağlıyor. Ortaya koyduğu tasarımları, her biri farklı ve ince dalların birbirine sarılmasıyla oluşuyor. Bu şekilde Amerika, Avrupa ve Asya’da hayat bulmuş 100’den fazla enstalasyonu mevcut. Çalışmalarında doku ve hareket unsurlarının bir araya gelmesiyle ortaya bir sanat eseri çıkıyor. Bu heykel ağaçlar ilk bakışta bizlere sanki bir kuşun kendine yaptığı yuva ya da bir kovanı andırıyor. Bu doğallığı saklı tutan Dougherty, yapıtlarının o alana düşmüş ya da bir anda topraktan çıkmış gibi durmasını istiyor ve bunu çok iyi başarıyor.


Heykel ağaçların her birinin yapımı üç haftayı buluyor. Yapımına başlarken bir dalı diğer dalın üzerine atarak öylesine bir matris oluşturuluyor. Bu şekilde heykel ağacın ana hatları ortaya çıkıyor. Daha sonra heykel ağaçlarının çizim aşamasına geçiliyor ve bu aşamada yüzey dokusu oluşturuluyor. Dallar tek yöne bakan bir yığın haline getirilerek hareket ediyor hissi veriliyor. Son aşamada hataların düzeltilmesi yapılarak heykel ağaçlar tamamlanıyor.


İlerlenen bu yolda bazı dikkat edilmesi gereken noktalar mevcut. Dalların renkleri, boyutları ve esnekliklerine göre sınıflandırılarak seçimler yapılması gerekiyor. Genellikle akçaağaç, sığla ağacı, karaağaç ve kızılcık ağaçlarının dalları kullanılıyor. Bazı durumlarda egzotik ya da meyve ağaçlarından da yardım alınabiliyor.


Yapılan bu heykel ağaçlar bize adeta bir masalın içindeymişiz gibi hissettirebiliyorlar. Bazen bir evi bazen de devasa bir hayvanı anımsatırken bazı yapıların da cephe kaplamalarında kendilerini gösterebiliyorlar. Benim oldukça ilgimi çeken ve heyecanlanmamı sağlayan bu heykel ağaçlar umarım sizin de ilginizi çekmiştir. Şimdi de sizleri Patrick Dougherty’nin muhteşem heykel ağaç örnekleriyle baş başa bırakıyorum.