Agnès Varda: Artık Toplayıcılar ve Ben

 Agnès Varda: Artık Toplayıcılar ve Ben hakkında minik bir özet

İnsanlar varolduğu günden beridir toplayıcılardır. Gelişen ve küreselleşen gezegenimizde artık insanlar tarlalarda toplayıcı değildir. İnsanların yerini gelişmiş makineler almıştır. Ama toplayıcılık kültürü bitti mi? Cevabımız hayır.

Kapitalizmin yarattığı bu yeni düzende tarlada çalışan toplayıcıların yerini üretim hataları olan ve satın alınmayacağı düşünülen bozuk patatesleri alan artık toplayıcılar alır. Bu tabaka artık yoksuldur ve artıkları toplamaktadırlar.

Tamda bu kısımda aslında Varda'da bir toplayıcıdır. Elindeki film kamerasıyla bu yaşananları kameraya toplayan bir toplayıcıdır. Bu yaptığıda aslında Sinemada dönüşlülük siyasetidir. Ama konumuz bu değil.

Kapitalizm ve onun ürettiği üretim çılgınlığıyla beraber artık bu büyük fabrikalar ekolojiyi bozuyor. Bunu belgeselin içinde net bir şekilde görüyoruz. Hemde bu üretim çılgınlığında ürettiği tek şey sadece satılacak ürünlerle kalmıyor bu ürünlerin hatalılarını ve bozuklarını toplamak zorunda kalan yoksul bir tabaka'da yaratıyor. Varda aslında belgeselinde bütün bu gerçekleri bize sunuyor ve bu sunumu bizi bir çok konuda düşünmeye itiyor.

Ben belgesel hakkında daha spoiler vermeyeceğim sadece izlemenizi ve hakkında düşünmenizi önereceğim.