Ahmet Ümit'ten 7 'Başkomiser Nevzat' kitabı

Başkomiser Nevzat'ın ve ekibinin yer aldığı kitaplara birlikte bakalım.


Selamlar sevgili okurlar, bugün yine muhteşem olduğunu düşündüğüm birkaç kitap önerisi ile geldim. Türünü çok sevdiğim, okumaktan hep büyük keyif aldığım; Ahmet Ümit’in polisiye kitaplarından bir seri olan, Başkomiser Nevzat’ın ve ekibinin maceralarını anlattığı kitapları önermek ve bunları çıkış yıllarına göre sıralamak istiyorum. Buyurun aşağıya;

Sıralamaya başlamadan önce, biraz spoilersız ön bilgi vermek isterim; aslında kitaplar birbirleri ile konu bazında bağlantılı değil. Sıralamaya bağlı kalmadan okusanız bile hiçbir şey kaybetmezsiniz. Şahane polisiye kitaplar okumuş olursunuz. Hatta ben de ilk olarak ‘Kavim’ kitabıyla başlamıştım okumaya ve hâlâ en sevdiğim kitaplarından biridir Ahmet Ümit’in. Başkomiser Nevzat ve ekibi -yardımcısı Ali ve kriminolog Zeynep- dışında bir de Evgenia’mız var. Kitapları okuyalı çok uzun zaman olduğundan hangi kitapta bize katıldığı, nasıl bir giriş yaptığı kısmı pek hatırlamasam da Evgenia da benim favori karakterlerimden biri hâlâ, tüm ekip gibi. Her kitap farklı konular, mekanlar, olaylar ve karakterler içerdiğinden yukarıda da söylediğim gibi sırasız okusanız bir şey kaybetmezsiniz ancak ‘vaktim bol, bir tur da bu sırayla okuyabilirim’ derseniz buyurun, şimdi başlıyorum. :)


1. Agatha’nın Anahtarı (1999)

Başkomiser Nevzat’ı gördüğümüz ilk kitap olan Agatha’nın Anahtarı, ilk olarak Agatha Christie’nin Pera Palas’ta geçen bir hikayesiyle başlıyor. Kitap roman değil, içinde birbirinden farklı 15 tane polisiye vaka ve öyküler yer alıyor.

2. Şeytan Ayrıntıda Gizlidir (2002)

Serinin bu ikinci kitabında yine bütün bir roman değil; birbirinden farklı, sonunu merak ettiren, sürükleyici 18 cinayet hikayesiyle karşılaşıyoruz. Hikayelerin ortak olan isimleri Başkomiser Nevzat ve ekibi bizi İstanbul sokaklarından suç manzaralarını okumaya davet ediyor.

3. Kavim (2006)

Önceki iki kitabın aksine bu bir roman. Olay, göğsünde haç saplı bir bıçakla öldürülmüş cesedi bulmalarıyla başlıyor. Ahmet Ümit hikayeyi anlatırken aynı zamanda okuyucuya farklı ve öğretici bilgiler vermeyi de ihmal etmiyor. Ülkemizin bazı arkada kalan kültürlerinden bilgileri de içinde barındıran, sürükleyici ve merakla okunan bir kitap bu da.

4. İstanbul Hatırası (2010)

Başkomiser Nevzat serisinin en sevilen kitaplarından biri olabilir. Avucunda antika bir sikke bulunan cesetle hikayemiz başlıyor ve cinayetler işlendikçe her cesedin avucunda sikke bulunması olayı ilginç kılıyor. Yedi cinayet, yedi farklı yer ve ortaya çıkarılması gereken bir gerçek. İçeriğinde şehrin gizemli tarihini en ince detaylarıyla bizlere anlatan harika bir kitap olma özelliğini de taşıyor İstanbul Hatırası. Bu açıdan da okuyucularını ve özellikle bu tür konulara meraklı insanları hemen avucuna alıyor kitap.

5. Beyoğlu’nun En Güzel Abisi (2013)

Benim de favorilerim arasında olan, en sevdiğim Başkomiser Nevzat kitabı olarak birinci sıraya koyduğum bir kitap bu. -Kavim ilk okuduğum Ahmet Ümt kitabı olarak çok başka özel :)- Yorumlara baktığımızda çoğu kişinin de sevdiği bir kitap olduğunu söylemek mümkün. Bu kitaptaki hikayemizse yılbaşı gecesinde Tarlabaşı’nın arka sokaklarında bulunan bir erkek cesediyle başlıyor. Kitabın en güzel taraflarından biri bizi Beyoğlu sokaklarında bir geziye çıkarması. Okurken kendinizi Başkomiser Nevzat ve ekibiyle o sokaklarda dolanıyor gibi hissedebilirsiniz. 

6. Kırlangıç Çığlığı (2018)

Beyoğlu’nun En Güzel Abisi’nden sonra dört gözle yeni bir komiser Nevzat romanı bekledik desem yeridir. Beş yıl sonra gelen bu kitabımızdaki hikayede ekibimiz Körebe isimli bir seri katilin peşine düşüyor. Bu seri katilin bir özelliği; kurbanlarını, çocukları istismar eden insanlardan seçer ve onları öldürdükten sonra parka bırakır. Ekibimiz bu körebe denen katili ararken de şehirde yaşanan bazı gerçeklerle de karşılaşır; mültecilerin yaşadığı zorluklar, organ mafyası ve cinsel istismar. Fazlasıyla sürükleyici bu romana başladığınızda bitirmeden bırakmak istemeyeceksiniz.

7. Aşkımız Eski Bir Roman (2019)

Serinin son çıkan kitabı Aşkımız Eski Bir Roman’da ise bir bütün değil, birbirinden farklı üç hikaye yer alıyor. Karmaşık cinayetleri yine ustalıkla çözerken insan ruhuna da değinmeyi ihmal etmiyor Nevzat. Bize de yine bir çırpıda okuyup, bitirip, neden bu kadar hızla bitirdim, daha yavaş okuyabilirdim diye söylenmek kalıyor :) Bana çok olmuştu da.

Bonus kitap; Kayıp Tanrılar Ülkesi (2021)

Bu kitabı da listeye eklemek istedim, çünkü Başkomiser Nevzat gibi bir komiserimiz daha çok ön planda; Berlin Emniyet Müdürlüğü’nden başkomiser Yıldız Karasu. Yardımcısı Tobias Becker ile göçmenlerin, işgal evlerinin ve sokak sanatçılarının renklendirdiği Berlin sokaklarından Bergama’ya uzanan bir maceraya tanık oluyoruz bu kitapta. Sırlar ve ardında çözüm bekleyen seri cinayetler dizisi. Soruşturmanın Türkiye ayağı da var elbette, Türkiye ayağında tahmin edin kim dâhil oluyor ekibe ve heyecan daha da artıyor :) Çoktan tahmin etmişsinizdir zaten. Kitapta olay örgülerimiz dışında Berlin’den, Bergama’dan, Zeus Altarı’ndan, Pergamon Tapınağı’yla alakalı bir sürü bilgi edinmemiz de mümkün. Heyecanla kitabı okurken bu nefis bilgileri cebimize koymak da tarifsiz bir keyif.


Ahmet Ümit’in kitaplarında polisiye kalemi dışında en sevdiğim yönlerden biri de olay örgülerinin geçtiği mekanlar ve şehirler hakkında detaylı bilgi vermesi. Kendisinin yazısına başlamadan önce veya yazarken bile bahsettiği şehirlere gidip, yerinde görüp, bizlere aktarması gibi şahane bir özelliği de vardır. Hele okuduktan sonra o yerlere gidip görebilme imkânınız varsa daha da güzel oluyor, okuduklarınız gözünüzde canlanıyor. Bize de kitaplar çıktıktan sonra keyifle okumak düşüyor ve sonrasında da dizilerin yeni sezonlarını bekler gibi, bir sonraki Ahmet Ümit kitabını beklemek kalıyor :)

Henüz okumamış olanlara önerir, okuyacaklara da keyifli okumalar dilerim :)