Ajanda Kullanarak Hayatınızı Düzene Sokmanın Keyfini Çıkarmak İster Misiniz?

Ajanda kullanmak ve hayatımızı düzene sokmak için birkaç tüyo.

Hayatımız hızlı bir tempoda ilerliyor. Gün içinde birçok şeyi yapmak için oradan oraya koşuşturuyoruz. İşimiz, kendimiz, ailemiz, patronumuz, okulumuz, ev işleri ve sosyalleşmek derken bu kargaşanın içinde kaybolup gidiyoruz. Tüm bunlar bizi strese sokabiliyor ve aynı zamanda da yapacağımız işlerin sadece üçte birini yapma fırsatı bulabiliyoruz. Ama merak etmeyin, hayatımızı düzene sokmanın bir yolu var. O da ajanda kullanmak.

Ajanda kullanmak bu karmaşayı kontrol altına almanın, yaratıcılığınızı kullanarak düzenli ve motive olmanızı sağlamanın harika bir yolu! Eğlenceli ve pratik olan bu yöntem, hem kişisel gelişiminize katkı sağlar hem de günlük yaşantınızı kolaylaştırır. 


Ajanda Nedir?

Ajanda basit bir şekilde not almak yerine, kişisel düzeninizi yaratabileceğiniz, işlerinizi rahatlıkla yönetebileceğiniz konforlu bir sistemdir. Kullanımı da oldukça farklı ve kolaydır. 

Gerekli olan malzemeler; defter, stecker ve kalemleriniz.

Kendi zevkinize göre bir defter seçip içini istediğiniz gibi dizayn edebilirsiniz. Eğer içini baştan aşağıya düzenlemek size zor geliyor ve zamanınızın olmadığını düşünüyorsanız hazır olan ajandaları alabilirsiniz. Ama şunu da unutmayın ki ajanda hayatınızı kolaylaştırdığı kadar aslında kendinize vakit ayırmak için de edinilen çok güzel bir hobi. Bu yüzden tamamen içini baştan sona tasarlamaktan kaçmayın derim. Dijital ajandalarda şu an popüler fakat ben bu konuda daha gelenekselim. Defter, kalem ve kırtasiye ürünlerini kullanmaktan zevk alıyorum bu yüzden de dijital ajanda kullanmayı tercih etmiyorum. Aynı zamanda dijital detoks yapmak, zihnimi ve gözlerimi dinlendirmek için de geleneksel ajanda kullanmanın daha faydalı olduğunu düşünüyorum.


Ajandayı Nasıl Kullanabilirsiniz?

Birkaç tüyo vereceğim. Öncelikle ajandanızı nasıl kullanmak istediğinize karar vermelisiniz. Akademik ajanda, bullet journal, seyahat ajandası, günlük, haftalık, aylık, olarak seçenekleri mevcuttur. Karar verdikten sonra ona uygun bir defter seçip içini kendi zevkinize göre kullanabilirsiniz. Ben bullet journal kullanmayı daha çok seviyorum. Nasıl kullandığımı adımlar halinde anlatmak istiyorum:

1.      İç kapağına mail adresimi ve kendi fotoğrafımı koyarak ajandamı kişiselleştirmiş oluyorum.

2.      Bu yıl ilk kez yaptığım bir vision board sayfası da hazırladım. Açtıkça daha çok motive oluyorum.

3.      Yıllık bir plan sayfası oluşturup önemli ve özel günlerin notunu alıyorum.

4.      Hangi aydaysak o aya göre bir tasarım hazırlıyorum ve aylık planlama sayfası yapıyorum.

5.      Haftalık bir sayfa hazırlıyorum ve her gün yaşadıklarımı birkaç cümle yazıp steckerlar ile süslüyorum.

6.      Son sayfalara ise okunacaklar, izlenecekler, konserler, seyahatler ve hedefler listesi hazırlıyorum. Toplantı, sınav gibi konuları da ekliyorum.

7.      Son olarak ben günlük işlerimi küçük bir deftere to do list şeklinde yazarak takip ediyorum. 

Bunlar için size bir görsel hazırladım. Umarım sizin için de ilham olur. 








Düzenli Olarak Nasıl Kullanabiliriz?

Başarılı bir ajanda kullanımı için sürdürülebilirlik çok önemlidir. Düzenli olarak güncellemek ve sayfalarınızda yer alan bilgileri kontrol etmek, güncel kalmanızı sağlayacaktır. Günlük, haftalık ve aylık sayfalarınızı gözden geçirerek kendinizin bu yolculukta ne kadar yol katettiğini görmüş olursunuz. Bu şekilde de motivasyonunuzu ayakta tutabilirsiniz. 

Asla unutmamanızın gereken önemli bir nokta ise ajanda tutmak, sadece verimli olmak için değil, aynı zamanda kendinizi daha iyi hissetmek için de bir araçtır. Zaman zaman boş sayfalar bırakmak sizi kesinlikle olumsuzluğa itmesin. Hayatımızın gidişatına göre bazı aksaklıklar yaşayabiliriz. Bu da çok normal, nihayetinde hepimiz insanız. 2025 yılı için kendinize ajanda tutmak için bir şans verin hayatınızdaki değişikleri gözlemleme fırsatı yakalayın.

Eğer benimle ve okuyucular ile kendi ajanda kullanma yönteminizi yorumlara yazarsanız ilk kez kullanacak olanlar için daha çok fikir olmuş olur. Kendinize iyi bakın ve hayatınızı düzene sokmanın keyfine varın.