Akira Kurosawa'nın Sekiz Rüyası

"Kıyamet Sonrası Bilim Kurgusu"

Film: Dreams

Tür: Dram/büyülü gerçeklik

Süre:119 dk

Yapım yılı:1990

Yönetmen: Akira Kurosawa

Oyuncular: Akira Terao, Martin Scorsese (diğer oyunculara nazaran bu isim üzerinde durulmuş, çünkü bu kişi aynı zamanda bir yönetmenmiş), Mitsunori Isaki, Chishu Ryu, Mieko Harada

Film, filmin yönetmeni Akira Kurosawa'nın görmüş olduğu 8 farklı rüyadan esinlenerek oluşturuluyor. Dolayısıyla 8 farklı hikaye izlemiş oluyoruz. Birbirinden bağımsızlar ancak tema olarak benzerlikleri var. Filmin, görsel-görüntü karelerinin etkileyiciliği, müziği ve az diyalog olması, bu diyalogların da felsefeye yakınlığı gibi dikkat çekici özellikleri var. Durağan bir film ancak görsel anlamda keyif veriyor. Filmde oyuncu üzerinden değil hikaye ve görsellik üzerinden gidilmiş.

Bu film Kurosawa'nın kariyerine noktayı koymak istediği bir yapımmış ancak sonrasında iki film daha yapmış. Aslında yönetmen, daha çok yaptığı savaş filmleri üzerinden değerlendirilmiş. Yedi Samuray filmiyle biliniyor daha çok. Yedi Samuray'ın bir de güncel, yakın zamanda uyarlanan yapımı var, bunu da yeri gelmişken belirtelim.

Film için;

"Post-apokaliptik gelecek tasviri" denilmiş. İlk kez duydum bu tanımı. Şu demekmiş ; "Kıyamet Sonrası Bilim Kurgusu" 
"Kıyamet sonrası bilimkurgusu, bilimkurgu edebiyatının bir alt türüdür ve nükleer ya da biyolojik savaş ile nükleer, biyolojik, ekolojik, jeolojik ya da kozmolojik felaketlere bağlı olarak dünyanın sonunun gelmesini ve böylesi büyük yıkımlar sonucu sağ kalan insanları nasıl bir hayatın bekleyebileceğini konu edinir. "

Zaman geçirmek adına değerlendirilebilir bir film.

Film içindeki rüyalar-hikayelerin başladığı süreler de şu şekilde:

1.Yağmurla Güneş - 02:00

2.Şeftali meyvesi - 12:50

3.Kar fırtınası - 25:45

4.Tünel - 44:45

5.Kargalar - 63:00

6.Kırmızı Fuji Dağı - 73:20

7.Ağlayan Şeytan - 81:00

8.Su değirmenleri köyü - 98:30