Anadolu Toprağı Uyanıyor - Anadolu Kadınları Fotoğrafları

Anadolu kadını fotoğrafları sizde ne gibi hisler uyandırıyor?


(Fotoğrafçılar : Rıdvan BAŞKURT, Ebubekir BÜRÇÜN, Adem KAYA, Niyazi GÜRGEN, Aygül ÖZTÜRK, Burak DEMİR, Zhalah BAHRAMİ)


Anadolu kadını misafirperver,çalışkan,asil, değerlerine bağlı, güçlü... Ah şu Anadolu'nun kutsal kadınları...

Refik Halit Karay'ın "Memleket Hikâyeleri" adlı eserini bilirsiniz. Eğer okumadıysanız mutlaka tavsiye ederim. Anadolu'da yaşayan kadınların hayat tecrübelerini ve sosyal hayattaki rolünü anlatır. İşte bunun fotoğraflanmış hâlini düşünün. Tam şu an o sıcak karelere bakıyorsunuz. Hayallerimin arasında Anadolu kadınını kadrajıma eklemek vardı. Bir gün nasip olursa böyle bir çekim yapmayı çok istiyorum.

Arşivimden, fotoğraf sanatçılarına ait olan bu görüntüler beni hep geçmişe götürüyor. Sıcak ve samimi ortamları o kadar özlemişim ki... Kendimi hüzünlü hissetttiğim an bu fotoğraf karelerinin içinde varlığımın bulunduğunu hayal ediyorum. Bana öyle iyi geliyor ki. Umarım herkes bir gün kendini ait hissettiği ve kendine iyi gelen yerde bulunma fırsatı elde eder. Şimdi gelelim o fotoğraf karesine.

İkinci fotoğraf karesi size bir şeyi anımsatıyor mu? Mesela bir tablo olsaydı sizce hangisi olurdu? Eğer ki aklınıza Johannes Vermeer'in Sütçü Kız adlı tablosu geldiyse sizinle aynı düşünceler içindeyiz demektir. Sanatsal bir fotoğraf karesinin içinde ikinci bir sanat varlığını gösteriyor. İşte bunu seviyorum!