Helmut Newton'un Çarpık Moda Fotoğrafçılığı

Helmut Newton tabuları kıran fotoğraflarıyla günümüze kadar hala etkisini göstermeye devam ediyor.

Alman-Avustralyalı moda fotoğrafçısı Helmut Newton, Vogue'un favorilerinden biri ve yüksek moda dünyasında bir ikon olarak tarihe geçti.


Newton tarzını 60'ların Paris'inde pekiştirdi. Kendi sözleriyle: ''Benim dağarcığımda sadece iki kötü laf vardır: Sanat ve zevklilik.'' Paris'e ulaştığında zamanın en ilerici moda tasarımcıları olan André Courrèges, Yves Saint Laurent, Karl Lagerfeld ve Thierry Mugler için çekimler yaptı. Mini eteklerin ve go-go botlarının icadı André Courréges gibi zamanın modacılarını fotoğraflarıyla arşivledi. Zaman zaman boğucu bulduğu moda ve fotoğrafçılık dünyalarının duvarlarını yıkmak için çalışmalarını geliştirdi. En sık yayınlanan fotoğrafçılardan biri olarak, Helmut Newton Vakfı arşivlerde yapılan araştırmaların ardından gün yüzüne çıkan fotoğraflar Newton'un şaşırtıcı, şok edici ve büyüleyici dünyasını genişletmeye devam edecek.


Newton radikal, keskin ve müstehcen fotoğraf konularıyla tanındı. Film noir, dışa vurumcu sinema, sadomazoşizm ve sürrealizmden ilham alan Newton'ın imgeleri provokatif, izlemci ve tartışmalıydı. Newton stüdyonun dışında çalışmayı tercih etti ve modellerini yüzyıl dönümü konaklar, şık villalar veya üst sınıf otellerde sahnelemeyi tercih etti. Moda endüstrisinin sınırlarına erotik ve tehditkar imgelemler ile meydan okudu. Zamanın feministleri tarafından fazla açık saçık ve gereksizce riskli olarak tanımlandı.


British Vogue için uygun değildi ancak French Vogue'un o zamanlar almaya daha istekli olduğu risklerle yakınlık hissetti. 60 yıllık kariyeri boyunca Newton, moda fotoğrafçılığını mükemmeliyetçilikten zarif anarşiye kaydırdı. Moda fotoğrafçılığını izleyicileri geçmişin toplumunun ve tabularının neler olduğuna döndüren bir sosyal belge gibi gördü.


Norman Parkinson, Richard Avedon, ve Irving Penn gibi Newton da Vogue için çekim yapan en yetenekli ve etkili fotoğrafçılardan biri oldu. April Springs adı altında kendi fotoğraf kariyerini geliştiren eşi June en büyük destekçisiydi.


Newton pratiklikten yana olmakla beraber aşırılıktan da hoşlanmazdı. Bir keresinde dediği üzere: ''Fotoğrafın güzelliği minimum ekipman ve personel ile hızlı ve nispeten ucuz bir şekilde yaratılabilir olması; ayrıca eğer bir işi batırırsan her zaman başarabileceğin bir başkası var -hem de sabah erken kalkmaya gerek yok.''


Newton'ın işleri dünya çapında sergilendi ve sayısız dergide yayınlandı. İşlerinin sergilenmesi ve korunması ile 2003 yılında Berlin'de kurulan Helmut Newton Vakfı ilgileniyor.