Ankara'da Gezilecek Müzeler: Kültür Rehberi 1

Mutlaka gezilmesi gereken müzelerden, sergilerden bahsettiğimiz Kültür Rehberi'nde ilk durağımız Ankara'daki müzeler. Keyifli okumalar.

1- Anıtkabir

Ankara'da gezilecek yerlerin bir listesi yapılacaksa tabii ki ilk sırada Anıtkabir yer almalı. Çankaya ilçesinin eski adı ile Rasattepe, yeni adı ile Anıttepe semtinde yer alan Anıtkabir'de, Ulu Önder Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün anıt mezarı bulunuyor.

Hem Atatürk'ün hayatı hem de cumhuriyet tarihimiz hakkında pek çok şey öğrenebileceğiniz Anıtkabir, her yönü ile çok değerli ve kesinlikle ziyaret edilmesi, detaylı olarak gezilmesi gereken yerler arasında en üst sırada. Bilhassa da bayramlarda ve özel günlerde ziyaret etmenin uyandırdığı his bambaşka.

2- Anadolu Medeniyetleri Müzesi

Ankara'nın ilk müzesi olan Anadolu Medeniyetleri Müzesi Altındag ilçesinde yer alıyor. Anadolu tarihine ışık tutan bu müzede Paleolitik Çağ'dan günümüze kadar uzanan eserler kronolojik olarak sergileniyor. Müzede Eski Tunç Çağı, Asur Ticaret Kolonileri Çağı, Kalkolitik Çağ gibi birçok farklı dönemden eserler bulunuyor. İki tarihi binadan oluşan Anadolu Medeniyetleri Müzesine gelmişken, Ankara Kalesine tırmanıp şehre kuş uçuşu göz atmak da şahane bir fikir.

3- Rahmi M. Koç Müzesi

Rahmi M. Koç Müzesi Ankara'da Altındağ'da bulunuyor. İlk sanayi müzesi olan Rahmi M. Koç Müzesi, Ankara Kalesinin ana kapısının karşısında yer alıyor. Müzede 1850'li yıllardan itibaren sanayide kullanılan araçlar, ilk daktilo, ilk televizyon, denizcilik, havacılık ve kara yolu taşımacılığı için kullanılan araçlar sergileniyor. Eserlerin büyük çoğunluğu Rahmi Koç tarafından bağışlanan bu müze, kesinlikle görülmesi gereken yerlerden bir tanesi.

4- 1. TBMM Kurtuluş Savaşı Müzesi

I. TBMM Kurtuluş Savaşı Müzesi Ankara ilinin Ulus ilçesinde bulunuyor. İnşaatı 1915 yılında başlayan ve ilk başta İttihat ve Terakki Cemiyetinin kulüp binası olarak tasarlanan bu bina, 23 Nisan 1920- 15 Ekim 1924 yılları arasında I. Türkiye Millet Meclisi olarak kullanılıyor. 1961 yılında müze haline getirilen bina Atatürk'ün doğumunun 100. yılında, 1981 de restore ediliyor ve Kurtuluş Savaşı Müzesi olarak tekrar ziyarete açılıyor.