Ankara'da Mutlaka Gezilmesi Gereken 5 Müze

Ankara'daki Görülmeye Değer Müzeler

Ankara'da olup bu birbirinden güzel müzeleri hâlâ gezmediyseniz bu yazıyı hemen harekete geçmeniz için bir işaret olarak görebilirsiniz. En öncelikli olanından başlayalım.

  1. Anıtkabir Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi

Anıttepe'de bulunan Anıtkabir Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi genel olarak dört ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde Atatürk'ün kullandığı eşyalar, ikinci bölümde önemli savaşlarımızla ilgili detaylı panoramalar, üçüncü bölümde Milli Mücadele ve devrimlerin anlatıldığı galeriler ve son olarak dördüncü bölümde ise Atatürk Özel Kitaplığı bulunmaktadır. Anıtkabir haftanın her günü ziyarete açıktır.

2. Anadolu Medeniyetler Müzesi

Anadolu Medeniyetler Müzesinin kurulduğu ilk yıllarda aslında sadece Hititlere air eserlerin olması planlanmıştı fakat diğer Anadolu uygarlıklarının eserlerinin de bu müzede sergilenmesine karar verildi. Bu müzede kronolojik bir şekilde sergilenen Anadolu'da yaşamış medeniyetlerden kalan eserleri gördüğünüzde büyülenmemek işten değil. Giriş ücreti yetişkinler için 75 TL, öğrenciler için 25 TL'dir. Ayrıca hazır gitmişken aynı bölgedeyken bu müzeye oldukça yakın olan Rahmi M. Koç Müzesine de gidebilirsiniz.

3. CerModern

Ankara'da en fazla güncel sergi yapan müze CerModern olabilir. Tiyatrodan, açık hava sinemasına, sergi ve gösterilere birçok sanatsal etkinliğe ev sahipliği yapan CerModern adeta Ankara'yı sanata doyuruyor. Farklı etkinlikler için farklı ücretlendirmeler mevcut fakat sergilerde giriş ücreti 30 TL. Diğer etkinliklerde ücretler değişkenlik gösteriyor. Ayrıca CerModern'in çok yakınında Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası konser salonu da bulunmaktadır.

4. Ziraat Bankası Müzesi

Ülkemizin ilk banka müzesi Ziraat Bankası Müzesi'dir. 1981 yılından beri hizmet veren bu müze, Türkiye'nin bankacılık sistemi gelişimini sergileyen objelere ev sahipliği yapar. Hafta sonları kapalı olan bu müzeye hafta içleri mesai saatleri içinde ücretsiz olarak gidebilirsiniz.

5. Ankara Etnografya Müzesi

Ankara Etnografya Müzesinin binası Türkiye'de müze binası olarak yapılar ilk binadır. 18 Temmuz 1930'da açılan bu müzede Anadolu'nun Türk-İslam Dönemi'ne ait eserler sergilenmektedir. Bu açıdan ülkemizin tarihi ve kültürü için diğer tüm müzelerimiz gibi oldukça büyük bir öneme sahiptir. Müzenin içinde bir de Atatürk anıtı bulunmaktadır bunun nedeni Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün naaşının 1938'den 1953'e kadar burada kalmış olmasıdır.


Benim bahsettiklerim dışında Ankara'da keşfedilecek daha çok müze var, hepsini ziyaret edebilelim diye umuyorum ve umarım bu yazıda önerdiğim müzeleri gezip çok seversiniz.


Kaynakça:

https://www.kulturportali.gov.tr/