Apollon ve Hyacinth'ın aşkının sembolü: Sümbül Bitkisi

Mitolojik hikayesiyle şaşırtan ve görseliyle büyüleyen sümbül bitkisi.

Soğanlı bir bitki olan Sümbül, Hyacinthaceae familyasında incelenen dayanaklı otsu bir bitkidir. Yeşil renkli şerit şeklindeki yapraklarının ortasıdnan uzanan ince bir gövdesi ve renkli yaprakları vardır. Genelde mavi, mor, pembe, sarı ve beyaz renklerinde bulunmaktadır. Güneşli ve sıcak yerlerde yetişirken kimi zaman serin yerlere de ayak uydurabilme özelliği taşırlar. Direk güneş ışığı almamalı ve bulunduğu ortam en az 15 derece olmalıdır. Bakımı oldukça kolay olan sümbül, soğan ile çoğaltılır. Sümbülün sağlıklı yetişmesi için soğanının dikilmesi gereken asıl mevsim sonbahar mevsimidir. Toprağının sürekli nemli tutulmasını isteyen sümbül çiçeğinin anayurdu olara Doğu Akdeniz bölgesi gösterilebilir.

Sümbül çiçeğinin hikayesi ise mitolojik bir hikayedir. Bir gün güneş tanrısı Apollon, Sparta Kralı Kral Amyklos'un oğlu olan Hyacinthus'a aşık olur. Hyacinthus'u oldukça yakışıklı bulan Apollon , ilk dönemlerde ona arkadaşça yaklaşır ve vakit geçirmeye çalışır. Ancak onun samimi hareketlerinden çok etkilenip aşık olduğunu fark eder. Ne yazık ki güzelliği ile anılan Zephyros da tıpkı Apollon gibi Hyacinthus'a aşık olur. Ancak Zephyros bu ikilinin arasındaki bağı oldukça kıskanır. Bir gün Apollon ve Hyacinthus disk atmak için her zamanki gibi Eurotas kıyılarına gittiğinde Zephyros Apollon'un attığı diskin yönünü değiştirir. Bu disk Hyacinthus'un başına çarpmasıyla felakete dönüşür ve Hyacinthus kurtarılamaz. Apollon ise aşkını kaybetmenin üzüntüsüyle onu ölümsüz yapmak adına sümbül çiçeğine dönüştürür. Sümbül yapraklarının lekeli olmasının sebebi ise Apollon'un Hyacinthus'un ölümü üzerine döktüğü göz yaşları olarak tanımlanılmaktadır.

KAYNAKÇA: https://www.aoc.gov.tr/Portal/BitkiselUretimler/sumbul/127

https://www.greekmythology.com/Myths/Mortals/Hyacinthus/hyacinthus.html#:~:text=According%20to%20a%20different%20myth,flower%20of%20the%20same%20name.

https://www.cicekal.net/blog/tag/sumbulun-hikayesi/

https://tr.wikipedia.org/wiki/S%C3%BCmb%C3%BClGÖRSELLER: https://www.dutchbulbs.com/product/_Mixed_Hyacinth11

https://www.dutchbulbs.com/product/royal-hyacinth-trio

https://tr.wikipedia.org/wiki/La_Mort_d%27Hyacinthe