Arnavutluk

Çift Başlı Kartalın Simgesi: Arnavutluk

Arnavutluk veya resmi adıyla Arnavutluk Cumhuriyeti Balkanlar'da yer alan bir ülkedir. Karadağ, Kosova, Kuzey Makedonya ve Yunanistan ile komşudur. Arnavutluk'un günümüzdeki toprakları tarihin çeşitli noktalarından Dalmaçya, Makedonya gibi Roma eyaletlerinin bir parçası olmuştur. Arnavutluk Balkan Savaşları sonrasında ortaya çıkmıştır. 1912 yılında Arnavutluk bağımsız olmuştur. Arnavutluk'un başkenti Tiran'dır. Ülke ekonomisinde hizmet sektörü hakimdir bunun yanında tarım ve sanayide ülkenin ekonomik gelirlerinden birisidir.


Arnavutlar'ın kökeni İliryalılar'a dayanmaktadır. Arnavutlar ülkelerine kartallar ülkesi anlamına gelen Shqiperia ismini vermektedir. Arnavutlar'ın kökeni olan İliryalılar bugünkü Dalmaçya kıyılarındadır. Roma İmparatorluğu'nun yıkılmasından sonra 8. yüzyıllarda Slavların eline geçmiştir. 20. yüzyılda bu bölgede Yugoslav devleti kurulmuştur. Arnavutlar milliyetçi ırklardır. Arnavutlar için milli kimlikleri çok önemlidir. Arnavut dili Hint-Avrupa dil ailesine sahiptir.

Osmanlı Devleti 14. yüzyıldan itibaren Anadolu ve Balkan Yarımadası'na akınlar yapmaya başlamıştır. Osmanlı Devleti Arnavutluk'un büyük bir çoğunuluğunu ele geçirmiştir. 15. ve 16. yüzyıllarda islamlaşmak istemeyen Arnavutlar İtalya'ya kaçmak zorunda kalmıştır. Arnavutları'ın bir kısmı da zamanla İslam dinini seçmişlerdir. Arnavutlar asmili olmamak için kendi kültürlerini, dillerini her zaman muhafaza etmişlerdir.

Arnavutluk'un iklimi Akdeniz iklimidir. Kışları genellikle ılık ve yağışlı, yazlar ise güneşli ve kuru geçmektedir. Arnavutluk'un dört farklı mevsimi vardır. Daha çok Akdeniz iklimi hakimdir ülkede. Kışın coğunlukla yağışlıdır.

Tarım ekonomisi ülkenin önemli sektörlerinden birisidir. Tarım ve hayvancılık için uygun iklime sahiptir. Tarım daha çok geleneksel yöntemlerle yapılmaktadır.

Arnavutluk'ta din 1944-1991 yılları arasında Enver Hoca yönetimindeki komünist rejimi tarafından yasaklıydı. Arnavutluk dünyanın ilk ve tek ateist devletidir. Günümüzde ise çoğunluk dini olarak İslam'a inanmaktadır.

Arnavutluk'ta Gezilecek Yerler

Arnavutluk'un başkenti Tiran ilk gezilecek yer arasındadır. Uzun yıllar Osmanlı Devleti'nin hakimiyeti altına girmiştir. Bu dönemde camii ve külliyeler inşa edilmiştir. Listenin 2. sırasında ise İskender Bey Meydanı yer almaktadır. Daha sonra Akçahisar Kalesi yer almaktadır. Akçahisar Kalesi, 1444 yılında İskender Bey'in Osmanlı Devleti'ne karşı ayaklanmasında önemli rol oynamıştır. Akçahisar Kalesi ayaklanma sırasında önemli bir üs olarak kullanılmıştır. Kale stratejik olarak önemli bir yere sahip olmuştur. Akçahisar Kalesi önemli turistik yapılar arasındadır. Berat Kalesi, Arnavutluk'un Berat şehrinde yer almaktadır. Kale tarihi açıdan önemli bir yere sahiptir. Berat Kalesi, 13. yüzyılda Bizans İmparatorluğu tarafından eski kalıntılar üzerine inşa edilmiştir. Günümüzde turistler tarafından yoğun ilgiyle karşılanmaktadır. Tarihi bir öneme sahip olan Berat Kalesi, farklı inançlara sahip milletlere ev sahipliği yapmıştır. Sahip olduğu mimari yapısıyla herkesin ilgisini çekmektedir. Baştova Kalesi, Bizans İmparatorluğu döneminde inşa edilmiştir. Denize ve nehre yakın inşa edilmesinden dolayı stratejik olarak önemli bir yere sahiptir. Baştova Kalesi, geçmişteki mimari izlerini koruyamasada, mimari kalıntıları Orta Çağ döneminde önemli bir yere sahip olduğunu göstermektedir. Arnavutluk ülkesi Balkan turuna çıkmak isteyenler için uğrak noktalardan birisidir. Arnavutluk kendi çevresindeki komşu ülkelerle kıyaslandığında küçük bir ülke konumundadır. Ama sahip olduğu tarihi ile turistlerin ilgisini çekmektedir. Arnavutluk'u gezmek için 2 gün yeterli olacaktır. Şimdiden iyi eğlenceler herkese.