Artık oyun almaya gerek var mı?
Yoksa oyunları satın almadan oynayabilmenin daha kolay bir yolu mu var?
Günümüzde oyunların indirime girse bile bir oldukça pahalı olduğunu, oyun firmalarının harcamalarını karşılayamadığı ve bu nedenle oyun fiyatlarını 60 dolardan 70 dolara çıkardığını görüyoruz. Evet, artık yeni oyunlar bu fiyat bandında çıkıyor, ancak iki, üç yıl veya daha önceki yıllarda çıkmış olan oyunlarda indirim vakitlerinde o kadar ucuzlamıyor artık. Bu nedenle, oyun almak yerine abonelik alma zamanı geldi mi acaba?
Peki, bu abonelik sistemleri nasıl çalışıyor? Netflix’in sisteminden farkı olmayan bu sistemlerde aynı mantıkla çalışıyor. Her ay abonelik hizmeti satın alıyoruz ve bu sayede de kocaman bir oyun kütüphanesine erişim sağlayabiliyoruz. Bu kütüphanelere nerdeyse her ay yeni oyunlarda ekleniyor. Bu oyunlardan bazıları İndie yapımlar olurken bazen de F1 22, Resident Evil 7 Biohazard veya Death Stranding gibi büyük yapımlarda olabiliyor.
Ben de bu yazımda kendimin de kullandığı bazı abonelik sistemlerinden bahsetmek istiyorum.
1. Xbox Game Pass
En son açıklanan verilere göre 120 milyon kullanıcıya sahip olan Xbox Game Pass, şu sıralar oldukça popüler. Bu popülerliğinin bir nedeni ise bilgisayarlar için sadece aylık 30 lira olması ve bunun karşılığında ise bilgisayarda 150’den fazla oyuna erişim sağlayabiliyor iken konsol tarafında ise 200’den fazla oyuna erişim sağlanabilmektedir. (Tabii ki bazen yeni oyunlar eklenirken eski oyunlar da kütüphaneden çıkarılabiliyor, bu nedenle zaman içinde sayılar değişiklik gösterebilir.) Bu aboneliğin içinde olan bazı oyunları sıralamak gerekirse Gears 5, Football Manager 2023, Forza 5, Age of Empires gibi kaliteli oyunlar bulunurken bunlar dışında da daha birçok oyunda yer almaktadır.
2. Ps Plus
Playstation Plus uzun zamandan kendi abonelik sistemini ve kütüphanesini oluşturmaya çalışıyordu ve bu çalışmaların ardından 12 Kasım 2020'de PlayStation Plus Collection adıyla kendi sistemlerini kullanıma açtılar. PlayStation kullanıcıları için oldukça önemli olan bu sistemin üç tane abonelik seçeneği bulunmaktadır.
PlayStation Plus Essential:
1 Aylık: 40 TL
PlayStation Plus Extra:
1 Aylık: 60 TL
PlayStation Plus Deluxe:
1 Aylık: 70 TL
Oynamayı ve denemeyi istediğim birçok oyuna buradan kolaylıkla erişebildim. Her oyun çıktığı anda bu kütüphaneye eklenmese de biraz sabır ile beklerseniz, sizin de oynamayı çok istediğiniz bir oyun karşınıza çıkabilir. (Mesela ben Final Fantasy VII, Horizon Forbidden West ve The Quarry’i oynamayı çok istiyordum ve biraz bekledikten sonra bu üç oyunda kütüphaneye eklendi. Bu sayede hepsini de deneyimleme şansı bulabildim.)
3. Prime Gaming
Türkiye’de 15 Eylül 2020’den bu yana kullanıma açık olan Prime Gaming, her ay olmasa da bazı aylarda AAA kalitesinde birçok oyun vermiştir. Bunlardan bazıları Shadow of War, Star Wars Jedi: Fallen Order, The Evil Within 2 gibi kaliteli yapımlar olmuştu. Bu verdiği oyunlara ek olarak LOL, Valorant, Rainbow Six: Siege gibi oyunların içinde size kasa veya oyun içi aksesuar da veriyor. Bu aboneliği aldığınız takdirde Amazon TR üzerinden indirimler kazanırken bir yandan da Prime Video'ya erişim sağlayabiliyorsunuz. Ve bunların hepsini sadece aylık 7 TL'ye kullanabilmek gerçekten harika bir şey.