Avrupa'nın 'En Büyük' ​​Kara Dinozoru Wight Adası'nda Bulundu!

Bilim adamları, Avrupa'nın şimdiye kadarki en büyük karada yaşayan dinozorunun kalıntılarının Wight Adası'nda keşfedildiğini söylüyor.

Southampton Üniversitesi'ndeki paleontologlar, 10 metreden daha uzun olan ve yaklaşık 125 milyon yıl önce yaşamış olduğu belirlenen yırtıcı hayvanın kalıntılarına ulaştılar.

Tarih öncesi kemiklerin, iki ayaklı; timsah yüzlü yırtıcı bir spinosaurid dinozoruna ait olduğu belirlendi.

Araştırmayı yöneten doktora öğrencisi Chris Barker, bunun "dev bir hayvan" olduğunu söyledi.

Pelvik ve kuyruk omurlarını içeren kalıntılar, Wight Adası'nın güneybatı kıyısında keşfedildi.

Kalıntıların bulunduğu jeolojik katmandan sonra yırtıcı hayvana "beyaz kaya spinosauridi" adı verildi.


Barker, "Bu, 10 metreden uzun ve muhtemelen birkaç ton ağırlığında devasa bir hayvandı." dedi.

"Bazı boyutlara bakılırsa, Avrupa'da şimdiye kadar bulunan en büyük yırtıcı dinozorlardan birini temsil ediyor gibi görünüyor - belki de şimdiye kadar bilinenlerin en büyüğü."

Araştırmanın ortak yazarı Darren Naish şu açıklamaları ekledi: "Şu anda yalnızca fragmanlardan çıkarım yapıyoruz, ona henüz resmi bir bilimsel isim koymadık. Zamanla ek kalıntıların ortaya çıkacağını umuyoruz."

Fosillerin çoğu, Covid-19 pandemisinden hemen önce hayatını kaybeden Isle of Wight dinozor avcısı Nick Chase tarafından bulundu.

Portsmouth Üniversitesi ve Doğa Tarihi Müzesi'nde doktora öğrenci ve aynı zamanda araştırmanın diğer bir ortak yazarı olan Jeremy Lockwood konuyla ilgili şunları söyledi: "Nick'le birlikte bu dinozorun kalıntılarını arıyorduk ve her biri yaklaşık işaret parmağım büyüklüğünde olan pelvis parçalarını şimdi buldum."

Bu dev yaratığın parçaların bir kısmının küçük böcekler tarafından yendiğinin ironisinin altını çizen ekip, araştırmanın devam edeceğini bildirdi.


KAYNAK: BBC